prosze o obliczenie :)
laura: Na plaszczyznie na ktorej wybrano uklad osi wspolrzednych (OXY), przemieszcza sie obiekt.
Zaleznosc od czasu wspolrzednych polozenia obiektu opisuja rownania:
x(t)=−0,31t2 + 7,2t+ 28
y(t)= 0,22t2 − 9,1t + 30
gdzie t wyrazono w sekundach a wspolrzedne x oraz y w metrach.
Znajdz wektor polozenia r, wektor predkosci v oraz wektor przyspieszenia a obiektu w chwili t =
15s
1 gru 12:37
ejendi:
vx=x(t)'=−0,62t+7,2
vy=y(t)'=0,44t−9,1
r=√x(15)2+y(15)2
x(15)=−0,31*152+7,2*15+28=66,25
y(15)=0,22*152−9,1*15+30=−57
r=(66,25,−57)
|r|=√66,252+(−57)2=87,4 m
vx(15)= −0,62*15+7,2=−2,1
vy(15)= 0,44*15−9,1=−2,5
v=(−2,1 ,−2,5)
|v|=√−2,12+(−2,5)2=3,26 m/s
ax=vx'=−0,62
ay=vy'=0,44
a=(−0.62,0.44)
|a|= √−0,622+0,442=0,76 m/s2
1 gru 15:02
laura: Dzieki bardzo a moglbys mi podpowiedziec jeszcze jakie dzialanie zostali wykonane przy
znalezieniu wektora v? I dlaczego nie ma tam trzeciej wsporzednej (28 i 30)?
1 gru 17:03