zadanie
Krzychu: Pewien ekscentryk stwierdził w pewnej chwili, że do końca tygodnia zostało tyle kwadransów, ile
godzin minęło od jej początku. O której godzinie i w który dzień tygodnia tak stwierdził?
1 gru 12:29
Mati_gg9225535: 1h − 4 kwadranse
1 dzien − 24h − 24*4=96 kwadransów
tydzien− 7 dni − 24*7=168h − 168*4= 672 kwadranse
x − ilość kwadransów
4x − ilość godzin
672 = x + 4x
672 = 5x
x = 134,4
134,4 kwadranse oraz 134,4 godziny
134,4h : 24 = 5,6 −> 5 dni i 0,6 dnia czyli 5 dni i 14,4godziny czyli 5dni 14h i 24 minuty
pomyslał o tym w sobote o godzinie 14
24
1 gru 13:22
Mati_gg9225535: fajne zadanie
1 gru 13:26