Trójkąt równoramienny
W: W trójkącie równoramiennym, w którym ramię ma długość 5, a podstawa ma długość 8, połączono
środki ramion, dzieląc w ten sposób trójkąt wyjściowy na trójkąt i czworokąt. Oblicz pole i
obwód powstałego czworokąta.
Z góry dziękuję za pomoc
Mati_gg9225535:

z Tw. Talesa:
5x = 20
x=4
lub z Tw. o długości odcinka łączącym środki boków trójkąta
S
1S
2 || AB
do obwodu mamy wszystko,
Obw
trapezu = ...
teraz potrzebujemy wysokości trapezu
liczymy h całego trojkąta z Tw. Pitagorasa
h
2 + 4
2 = 5
2
h
2 = 25 − 16
h
2 = 9
h =
√9
h = 3
zauważamy że odcinek łączący środki ramion dzieli wysokość na dwie równe części:
| | 1 | | 3 | |
zatem htrapezu = |
| * 3 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
P
trapezu = ...