Dwusieczna kąta w trójkącie
W: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
W trójkącie ABC dwusieczna kąta ACB przecina bok AB w punkcie D. Oblicz długość odcinka AD,
mając dane: AB=20, BC=12, CA=18
Z góry dziękuję za pomoc
1 gru 11:56
Bizon:

18
2+|CD|
2−36cosα=x
2
12
2+|CD|
2−24cosα=(20−x)
2
6
√5−12cosα=40x−400
... a jednocześnie
18
2+12
2−216cos2α=400
1 gru 12:31
Krzychu: A nie powinno być:
182+|CD|2−36cosα|CD|=x2
122+|CD|2−24cosα|CD|=(20−x)2
1 gru 12:38
Mati_gg9225535: powinno
1 gru 12:52
W: Dziękuję bardzo
1 gru 14:35
Basia: Czy ktoś mógł by pomóc w wyliczeniu tego układu?
1 gru 15:14