gb
anka: Mam pytanko jeśli chodzi o wykres.
Mam narysować g(x) = f( −|x| + 1)
Czyli tak:
1)najpierw rysuje wart. bezwzględną względem osi OX czy OY?
2)potem przekształacam względem osi OY? (bo minus przed x)
3) a potem wykres przesuwam o jedną jednostkę w lewo?
1 gru 11:54
Mati_gg9225535:
y = f(|x|)
to przekształcenie wykresu y=f(x) polegajaca na tym ze to co pod osią OX odbijasz względem osi
OX z dołu do góry.
nastepnie masz przesunięcie o wektor Tu = [0,−1]
a potem przekształcenie y=−f(x) czyli symetria względem osi OX
1 gru 12:11
zombi: f(|x|) to przecież odbicie względem OY tego co jest po prawej stronie OY na lewą, czyż nie?
1 gru 13:53
zombi: gdyby było |f(x)| to byś odbijał na górę
1 gru 13:54
anka: nastepnie masz przesunięcie o wektor Tu = [0,−1] ? A nie powinno być o wektor (−1,0)
Kurcze, jak to narysować
1 gru 19:01