Pewny prostokąt dzielimy na 4 małe prostokąty i oznaczamy je literami A, B, C i D tak
jak na rysunku. Obwody prostokątów A, D i C są równe odpowiednio 2, 3 i 5 cm. Ile wynosi
obwód prostokąta B?
Proszę bardzo o przedstawienie metody i toku rozumowania
Z góry dziękuję.
1) 2a + 2b = 2
2) 2b + 2d = 3
3) 2a + 2c = 5
1) a + b = 1
| 3 | ||
2) b + d = | ||
| 2 |
| 5 | ||
3) a + c = | ||
| 2 |
| 5 | ||
3) 1 − b + c = | ||
| 2 |
| 3 | ||
c − b = | ||
| 2 |
| 3 | ||
b = c − | ||
| 2 |
| 3 | 3 | |||
2) c − | + d = | |||
| 2 | 2 |
| 3 | 3 | |||
c + d = | + | |||
| 2 | 2 |