okręgi funkcja
kamil : okręgi
.....: Prosta k: y=x + 1 przecina parabolę o równaniu y=−x2 + 2x + 3 w punktach A i B.
a) Oblicz wspólrzędne punktów A i B
b) Napisz równanie okręgu o promieniu długości sqrt(5), jeśli odcinek AB jest cięciwą tego
okręgu.
c) Oblicz pole trójkąta ABS, gdzie S jest środkiem okręgu wyznaczonego w punkcie b).
a) umiem, w b) wychodzą mi jakieś głupoty, czy dobry układ równań zrobiłem?
(2−x)2 +(3−y)2=(√5)2
(−1−x)2+y2=(√5)2
1 gru 10:36
Bizon:
mając współrzędne punktów A i B (leżących na szukanym okręgu) i jego promień podstawiaj je
do równania okręgu i policz z tego współrzędne środka
1 gru 10:51
Mila:

y=x + 1 przecina parabolę o równaniu y=−x
2 + 2x + 3
−x
2 + 2x + 3 =x+1
−x
2+x+2=0 ⇔Δ
x
1=−1 lub x
2=2
y
1=0 lub y
2=3
A=(−1,0) B=(2;3)
S=(a;b) r=
√5
(−1−a)
2+b
2=5
(2−a)
2+(3−b)
2=5⇔1+2a+a
2+b
2=4−4a+a
2+9−6b+b
2⇔
a+b=2 ⇔b=2−a podstawiamy do I równania
(1+a)
2+(2−a)
2=5 po wykonaniu działań
2a
2−2a=0 ⇔ a
2−a=0 ⇔a(a−1)=0
a=0 i b=2 lub a=1 i b=1
S
1=(0;2) lub S
2=(1;1)
1 gru 16:53
kamil : dziękuję bardzo! a wiesz może jak zrobić c ?
1 gru 17:33
Mila: Obliczyć długość AB:
|AB|=
√33+32=
√18=3
√2
Odległość punktu S
1 od prostej AB to wysokość Δ.
AB: y=x+1⇔x−y+1=0
S
1=(0,2)
| | |1*0−1*2+1| | | 1 | |
d= |
| = |
| |
| | √12+12 | | √2 | |
albo z tw. pitagorasa
S
1A
2=
√12+22
S
1A=
√5
h
2+(1,5
√2)
2=(
√5)
2
h
2=5−4,5
Teraz muszę zwolnić komputer, chyba sobie poradzisz
1 gru 18:22
kamil : tak tak, dziękuję Ci bardzo, jesteś boska!
1 gru 18:25