matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Monika:
π
sinx(tgx+sinx)−cosx(tgx+sinx)=0 d
f
=R\{
+kπ}
2
(tgx+sinx)(sinx−cosx)=0 tgx+sinx=0 sinx=sin(0,5π−x)
sinxcosx+sinx
=0 v x=0,5π−x+2kπ v x=π−0,5π+x+2kπ
cosx
tgx*(cosx+1)=0 v
x=0,25π+2kπ
v (0=0,5π+2kπ)= sprzeczne tgx=0 v cosx=−1
x=kπ
( x=−0,5π+2kπ v x=0,5π+2kπ)−sprzeczne
30 lis 23:40
Monika:
1 gru 00:12
Monika:
1 gru 00:12
Kuba:
(tgx+sinx)(sinx−cosx)=0
π
tgx+sinx=0 sinx=cosx=>x=
+ 2kπ (k∊C)
4
sinx
+ sin x=0
cosx
sinx + sinx * cosx
= 0
cosx
sinx (1 + cosx)
= 0
cosx
1 gru 00:26
Monika:
czyli dobrze zrobiłam ?
1 gru 02:10
Monika:
2 gru 20:13
Mila:
Powinno być: x=kπ lub x=0,25π+kπ
2 gru 21:38