3 zadania
zizou555: Zad 1.Oblicz dlugosc promienia okregu opisanego na trojkacie o bokach 5,8,10.
Zad 2.W okrag o promieniu 5 wpisano trojkat ktorych katy maja miare 20,50,110.Oblicz pole tego
trojkata.
Zad 3.W trojkacie katy maja miary α,β,γ a bok lezacy na przeciw kata α ma dlugosc A.Oblicz
dlugosc promienia okregu wpisanego w ten trojkat.
24 maj 12:14
zizou555: 1 zadanie zrobilem wiec tylko 2 i 3 zostalo)
24 maj 12:45
zizou555: pomoze ktos?
24 maj 12:50
tim: Zad.2,
Skorzystaj z zasady, że:
| | a | | b | | c | |
R = |
| = |
| = |
| |
| | 2 sin α | | 2 sin β | | 2 sin γ | |
24 maj 12:52
tim: To dotyczy okręgu opisanego na trójkącie (trojkąta wpisanego w okrąg)
24 maj 12:53
zizou555: ok rozumiem jeszczez tylko 3
24 maj 12:59
tim: Tzn pewnie jest łatwiejsza metoda, ale najpierw z tw. sinusów (tego wyżej) obliczasz boki B
| | 2P | |
oraz C. Potem podstawiasz do wzoru na r okręgu wpisanego w trójkąt = |
| , a pole |
| | a + b + c | |
zaś z wzoru na pole Δ = b * c * sinα * 0,5
24 maj 13:02