pomózcie
nina: 3)Znajdź punkt A’ symetryczny do punktu A=(2,−4) względem prostej przechodzącej przez punkt
B=(4,1), C=(−3,−6).
30 lis 22:37
krystek:
30 lis 22:40
Nina: i to całe zadanie ?
1 gru 15:52
krystek: Nie to wskazówka jak masz znaleźć
Sposobów kilka
1 gru 15:53
krystek: A' leży na prostej prostopadłej do prostej i w równej odległości co pA
1 gru 15:55
Nina: a moze byc że A' jest równoległe do B?
1 gru 16:01
krystek: Jak punkt równoległy do punktu może być?
1 gru 16:04
Mila:

B=(4,1), C=(−3,−6), A=(2,−4)
Prosta BC: y=ax+b
1=4a+b
−6=−3a+b odejmuję stronami
7=7a
a=1 ; 1=4+b; b=−3
BC: y=x−3
AA'⊥BC i
prosta AA': y=−x+b i A∊do tej prostej;⇔−4=−2+b⇔b=−2
y=−x−2
punkt O jest środkiem AA'
Szukamy punktów przeciecia obu prostych
x−3=−x−2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2x=1 ⇔x= |
| to y= |
| −3=−2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | xA'+2 | | 1 | | yA'−4 | |
| = |
| i −2 |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
stąd A'=(−1;−1)
1 gru 16:12
Nina: nie wiem a jaki może byc
1 gru 16:12
Nina: Dziekuje kochana jestes wielka
1 gru 16:13
Mila: Mam nadzieję, że to dokładnie przeanalizujesz.
1 gru 16:15
krystek: @Milu popatrz na komentarze Oli. Pozdrawiam.
1 gru 16:16
Nina: ok

dzieki z całego sera

1 gru 16:19
Mila: Witaj Krystek, spojrzałam

Pozdrawiam Cię.
1 gru 16:20
Mila: ale ten ktos jest bezczelny nie dosz że krystek pomaga to jeszcze mu dziamie ze tak powiem
1 gru 16:22
od nina do mila i krystek: nie zwracajcie uwagi na ten patos co bluzga
pzdro
1 gru 16:23
Mila: Czarna Mila to nie ja.
1 gru 16:57