funkcja kwadratowa
Gabi: Dwa wielokąty wypukłe mają w sumie 22 boki. liczba przekątnych w jednym z nich jest o 76
większa niż w drugim. co to za wielokąty?
24 maj 11:18
tim: Pokażę.
24 maj 11:19
tim: | | n(n−3) | |
Korzystamy z wzoru na liczbę przekątnych: |
| w n−kącie. |
| | 2 | |
a − ilość boków I.
b − ilość boków II.
a + b = 22
| a(a − 3) | | b(b − 3) | |
| − |
| = 76 |
| 2 | | 2 | |
I mamy układ równań.
24 maj 11:21
tim: Myślę, że wystarczy...?
Jeżeli nie, to pisz.
24 maj 11:23
Gabi: rozwiązuje to ale jakoś wynik mi nie pasuje
24 maj 11:45
tim: Piękny wynik wyjdzie. Pokażę część.
24 maj 11:49
Gabi: o już udało mi się dzięki
24 maj 11:49
Gabi: b=7 a=15
24 maj 11:50
tim: a + b = 22 b = 22 − a
| a2 − 3a | | (22 − a)(22 − a − 3) | |
| − |
| = 76 /*2 |
| 2 | | 2 | |
a
2 − 3a − (22 − a)(19 − a) = 152
a
2 − 3a − (418 − 22a − 19a + a
2) = 152
Wystarczy powymnażać minusa przez nawias, poskracać i gotowe.
24 maj 11:51
tim: No właśnie
24 maj 11:51