Beatka: Krawędzie podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego mają 6 cm i 12 cm.
Przekątna prostopadłościanu tworzy z płaszczyzna podstawy kąt 60 stopni. Oblicz, pole
powierzchni całkowitej i obiętośc bryły
12 cze 17:17
karaś: Zadanie jest źle sformułowane. Jeżeli graniastosłup jest czworokątny i prawidłowy to ma w
podstawie kwadrat. W takim razie krawędzie nie mogą mieć długości 6cm i 12cm (muszą być
równe - kwadrat ma wszystkie boki tej samej długości). Sprawdź, czy zadanie jest dobrze
przepisane
12 cze 20:35
re: Przekątna graniastrosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem 30 stopni.Krawęź podstawy ma długość 7. Oblicz wysokość tego
graniastosłupa oraz długość przekątnej
9 wrz 20:34
Kasia: możemy obliczyć długość przekątnej podstawy (kwadratu)
d=a√2
d=7√2cm
przekątna graniast i przekatna podstawy tworzą kąt 30stopni i razem z wysokoscia graniast
trojkat prostokatny
dlatego z funkcji trygonom mozemy obliczyc dlugosc przekatnej graniast ozn przez b
cos30stopni=7√2/b
√3/2=7√2/b
√3b=14√2
b=14√2/√3
b=14√6/3
żeby obliczyć wys granist można skorzystać z tw pitagorasa,ale ja skorzystam z fcji
trygonom.
sin30stopni=H/b
1/2=H/14√6/3
H=7√6/3
9 wrz 20:47
Kasia: co do zadania Beaty może być tak,że w zad postawą graniastosłupa jest prostokąt,a 2
ściany boczne są prostokątami i 2kwadratami - tak czasami sformułowane są zadania -
spotkałam się z tym
9 wrz 20:49
Kasia: do zad Beaty - Nie wiem po co ten kąt jest podany? przecież do pola pow i objet
potrzebujemy bokow i wysokosci,a to mamy...
9 wrz 20:56