matematykaszkolna.pl
Beatka: Krawędzie podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego mają 6 cm i 12 cm. Przekątna prostopadłościanu tworzy z płaszczyzna podstawy kąt 60 stopni. Oblicz, pole powierzchni całkowitej i obiętośc bryły
12 cze 17:17
karaś: Zadanie jest źle sformułowane. Jeżeli graniastosłup jest czworokątny i prawidłowy to ma w podstawie kwadrat. W takim razie krawędzie nie mogą mieć długości 6cm i 12cm (muszą być równe - kwadrat ma wszystkie boki tej samej długości). Sprawdź, czy zadanie jest dobrze przepisane emotikonka
12 cze 20:35
re: Przekątna graniastrosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni.Krawęź podstawy ma długość 7. Oblicz wysokość tego graniastosłupa oraz długość przekątnej
9 wrz 20:34
Kasia: możemy obliczyć długość przekątnej podstawy (kwadratu) d=a√2 d=7√2cm przekątna graniast i przekatna podstawy tworzą kąt 30stopni i razem z wysokoscia graniast trojkat prostokatny dlatego z funkcji trygonom mozemy obliczyc dlugosc przekatnej graniast ozn przez b cos30stopni=7√2/b √3/2=7√2/b √3b=14√2 b=14√2/√3 b=14√6/3 żeby obliczyć wys granist można skorzystać z tw pitagorasa,ale ja skorzystam z fcji trygonom. sin30stopni=H/b 1/2=H/14√6/3 H=7√6/3
9 wrz 20:47
Kasia: co do zadania Beaty może być tak,że w zad postawą graniastosłupa jest prostokąt,a 2 ściany boczne są prostokątami i 2kwadratami - tak czasami sformułowane są zadania - spotkałam się z tym
9 wrz 20:49
Kasia: do zad Beaty - Nie wiem po co ten kąt jest podany? przecież do pola pow i objet potrzebujemy bokow i wysokosci,a to mamy... emotikonka
9 wrz 20:56