Podaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a.
JEaa: Nie wiem zupełnie jak to tknąć...
a)2−a)x=3+x
b)(4x−1)a=3a+xa
c)3x+2a=3+6ax
30 lis 22:10
JEaa: ..
30 lis 22:11
JEaa:
30 lis 22:14
krystek: c) 3x−6ax=3−2a
(3−6a)x=3−2a
| | 3−2a | |
x= |
| i teraz dyskusja |
| | 3−6a | |
1 Rozwiązanie gdy mianownik ≠0
Brak rozwiązania gdy mianownik=0 i licznik≠0
Nieskończenie wiele gdy licznik=0 i mianownik=0
30 lis 22:17
JEaa: i muszę te trzy przypadki rozważyc?
30 lis 22:18
krystek: tak , ponieważ tego wymaga polecenie.
30 lis 22:19