prosz o pomoc
poi:
dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=2/x
a)Narysujwykres funkci g określonej wzorem g(x) 2/x−2−2
b)Określ przedziały monotonicznościfunkcji g
c)Podaj wartość największą oraz najmniejszą funkci g w przedziale<−2,0)
30 lis 22:09
30 lis 22:24
Mila:

x=0 asymptota pionowa; y=0 asymptota pozioma
| | 2 | |
g(x)= |
| −2 powstaje po przesunięciu wykresu f(x) o wektor [2;−2] |
| | x−2 | |
(2 jednostki w prawo i 2 jednostki w dół)
x=2 asymptota pionowa
y=−2 asymptota pozioma
Dopisz resztę, to sprawdzę.
30 lis 22:29
poi: dzienki
30 lis 22:52
poi: wzadaniu jest błond
30 lis 23:01
Mila: Jaki błąd?
30 lis 23:24
Krzysiek: może: "dżejms błond "
30 lis 23:29
Eta:
No jest ! Twój
poi..... gramatyczny !

i to nawet
dwa
dzie
nki zamiast dzi
ęki i bł
ond zamiast bł
ąd
30 lis 23:31
Mila:
30 lis 23:35
poi: zamiast −2 powinno być−3
30 lis 23:49
Mila: To znaczy, inna treść zadania? To napisz .
30 lis 23:53
poi: g(x) 2/x−2 −3
30 lis 23:55
Mila: No, to Twój błąd.
Rozwiązanie różni się tym, że przesuwasz wykres o wektor [2;−3].
2 w prawo i 3 w dół.
Spróbuj to sam zrobić, skoro chcesz się nauczyć.Ja Ci później narysuję.
30 lis 23:58
poi:
1.
Wielomian(2−x)(2+x)(4+x)2jest równy wielomianowi:
a)(4+x2)2+8x2
b)(4+x2)2−2x4
c)(4−x2)2+8x2+2x4
d)(4+x2)2−8x2+2x4
2
Do wykresu funkcji f(X)=4/3x−4 nie należy punkt:
a)(−3,0)
b)(−3/4x,−3)
c)(1 1/8,−7)
d)(6 3/4,−13)
3.
Dla x rórzny od 0 wyrażenie x3−1/x3+x2+x jest ruwne :
a)1/x
b)−1/x+1
c)−1/x2+x
d)x−1/x
4.
Funkcja f(x)=2x+1 powstaje w wyniku przesunięciafunkcia f(x)=2x a)o1jednostkę w prawo
b)o1jednostkę wduł
c)o1jednostkę w górę
d)o1jednostkę w lewo
5. wartość wyrażenia log2 4 +log3 1/27 jest równe
a)−2
b)−1
c)1
d)2
6. Wartość wyrażenia (∛8−1+∜9−2)jest równa
a)1,3
b)2,1
c)1,2
d)3,2
7. Dziedziną funkcji f(x)=log(x2−4)jest
a)xE(−2,2)
b)x>2
c)x<2
d)E (− nieskończoność ,−2)u(2.nieskończoność)
30 lis 23:59
poi: wiesz coś z tego
30 lis 23:59
Mila:

A jakie są Twoje propozycje?
Wracam do poprzedniego zadania i to ja zadaję Ci pytanie wiesz coś z tego?
| | 2 | |
Y= |
| i x≠0 zielony wykres |
| | x | |
| | 2 | |
y= |
| −3 i x≠2 różowy wykres |
| | x−2 | |
Pokazałam przesunięcie 2 punktów.
b) największa wartość w przedziale <−2;0> dl x=−2
| | 2 | | 1 | |
f(−2)= |
| −3=U{−1}[2}−3=−3 |
| ( czarna kropka na wykresie różowym) |
| | −2−2 | | 2 | |
najmniejsza dla x=0
c) funkcja jest malejąca przedziałami: dla x∊(−
∞;2) ∪(2;
∞)
d) zbiór wartości =R\{−3}
1 gru 00:40
Eta:
1 gru 00:41
Piotr:
1 gru 00:45
Mila: Dobranoc Eto, Piotrze.
Miałam dziś dobry dzień ( konkurs dobrze mi wypadł) i jestem wyrozumiała, może zanadto
1 gru 00:48
Piotr:
błędy ortograficzne mnie strasznie raziły.
Dobranoc
Mila
1 gru 00:50