liczby zespolnone
r: czy może ktoś mi powiedzieć dlaczego tak tu jest napisane ?
:
otóż mam do obliczenia takie równanie :
z2+3z ( te 3z ma być sprzężone z tą kreską u góry { [będę to dalej zapisywał jako 3z(s)] }= 0
no i mamy że z = x+iy x, y ∊R
z2+3z(s)= ( x + y )2 + 3 ( x + iy ) = x2−y2+2xyi + 3x−3yi = no i nie wiem dlaczego tam jest
y2 skoro i2= −1 nie wiem także skąd tam jest −3yi skoro mnoży 3*yi
bardzo proszę o wytłumaczenie
30 lis 21:52
Piotr: z = x +iy to z s = x−iy Na wykresie sobie popatrz jak wykląda. Z przeciwne i sprzężone. Nie mam
odnośnika − musisz w teorii popatrzeć
30 lis 22:06
Piotr: i tu rozwiązanie będzie tak: z2 + 3zs = (x+iy)2 + 3(x−iy)
30 lis 22:08
Mila: z2+3z−=0
(x+iy)2+3(x−iy)=0
x2+2xyi+i2y2+3x−3yi=0
x2+2xyi−y2+3x−3yi=0
(x2−y2+3x)+i(2xy−3y)=0
30 lis 22:09
r: dziękuję Wam, pozdrawiam
30 lis 22:11
Piotr: i=1, i2=−1, i3 = i2 *i czyli −1 itd − ogólny wzór na in = i4k +n gdzie n,k ∊N 1≤n≤4
30 lis 22:11
Mila:
30 lis 22:18