Prawdopodobienstwo, zmienna losowa
Papą: Wiedząc, że X∼N(0,1) wyznacz dystrybuantę i gęstość zmiennej losowej Y = 10|X|
Jakieś wskazówki?
30 lis 21:50
Papą: up
1 gru 09:58
Papą: up
2 gru 17:15
Papą: up
3 gru 09:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówkę chcesz

co oznacza |X|
3 gru 09:41
Papą: X − zmienna losowa
|coś| − wartość bezwzględna
niestety ta wskazówka za dużo mi nie pomogła

potrzebowałbym jakiejś która bardziej przybliży
mnie do rozwiązania zadania.
3 gru 18:26
Papą: Ok tak na serio

Z moim zadaniem jest coś nie tak czy po prostu nikomu się nie chce?
3 gru 21:22
Papą: up
4 gru 10:04
aniabb: mi się nie chce
4 gru 10:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
to może inaczej
zauważ, że:
Y = 10*|X| ≥ 0 ... czyli Y = 10*X ⋀ Y≥0
4 gru 10:57