rozwiąż równanie
kicia: | | 3+x | | 3=X | |
rozwiąż równanie a. |
| =3 /*(x+5) x+5* |
| =3*(x+5) |
| | x−5 | | x−5 | |
3+x=3x+15 −3x=15−3 −2x=12/:(−2) x=−6
30 lis 21:17
krystek: Pamiętaj o dziedzinie . D=R/{5} Dlaczego −2x pomyliłas sie :
−3x=12
x=−4
30 lis 21:20
aga: −3+1=−2
30 lis 21:45
krystek: Spojrzałam na drugi zapis, nie śledząc całości
30 lis 21:47
kicia: x−3x=15−3 −2x=12 /:−2 x=−6 to wystarczy ze z boku napisze dziedzine
30 lis 21:48
krystek: tak ponieważ x=−6∊D
30 lis 21:49
kicia: a ta dziedzina to tak D=R?{−6}
30 lis 22:08
30 lis 22:21