zad.1. na silnię
Wiola: zad.1.
Oblicz:
a) 10! (w liczniku−tylko nie umiem tego tutaj zapisać w ułamku) =
7! x 4! (w mianowniku)
b) 4! x 3! x 52 (w mianowniku)=
5! x 6! ( w liczniku)
30 lis 20:47
30 lis 20:49
Wiola: a) czyli, 720 = 30
24
b) 1
24
oczywiście w ułamkach, które nie umiem tutaj napisać niestety. Dziękuję za pomoc
30 lis 20:55
Krzysiek : Jak wpisywac np ulamki to sobie zobacz tam gdzie pisze KLIKNIJ PO WIECEJ PRZYKLADOW>
30 lis 22:06
Krzysiek : Teraz zobacz Ile to jest 10! = 1*2*3*4*5*6*7*8*9*10
A ile to jest 5!= NO To jest 1*2*3*4*5tak?. oczywiscie
To teraz zobacz jeszeli 5!=1*2*3*4*5 to moge zapisac ze 10!=5!*6*7*8*9*10
tak samo moge zapisac ze 10!=8!*9*10 No to wobec tego moge zapisac ze 10!=7!*8*9*10
| | 10! | | 7!*8*9*10 | |
NO to wracamy do naszego wyrazenia i mamy |
| = |
| ZObacz teraz 7! |
| | 7!*4! | | 7!*4! | |
sie skroci i zostanie CI w liczniku 8*9*10 w w mianowniku 4!=1*2*3*4 bedzie wiec
| | 8*9*10 | |
|
| Teraz sobie tez poskracaj i bedzie gitara
|
| | 1*2*3*4 | |
tak samo zastanow sie jak mozna to samo zastosowac w przykladzie b i napisz jak to zrobilas
30 lis 22:22