Postać trygonometryczna liczby zespolonej
Piotr: Witam. Mam zadanie w liczbach zespolonych.
z3=8 inaczej zn = 8
Rozwiązanie jest takie:
W/g wzoru Z = n√|w| (cos φ + 2kπn + i sin φ + 2kπn )
obliczam najpierw |w| czyli: w= (8,0i) , więc |w| = √82 + 02 = 8
cosφ = 88 = 1
sinφ = 08 = 0
Rozwiązania znajdują się w I ćw ukł wspł. i φ = 0
I dla φ = 0 podstawiając wszystkie wyliczone wartości pod wzór u góry Z = 2
Dalej też umiem podstawić do wzorów i poobliczać , ale trudność mi sprawia to , że tak naprawdę
będą tu 3 rozwiązania. Z1 = 2 (obliczenie pominąłem wcześniej) , ale też Z2 i Z3. I tak
naprawdę nie wiem konkretnie (wiem, że stosując wzory redukcyjne) obliczę dwa pozostałe
rozwiązania. N wykresie to widzę i rozumiem mniej więcej, ale właśnie nie wiem jak stosować tu
wzory redukcyjne. Czy ktoś by pomógł w konkretnie tym przykładzie z komentarzem włącznie
Dziękuję.
30 lis 20:38
Piotr: Czy nikt nie pomoże

?
30 lis 21:08
aniabb: jeśłi liczysz pierwiastek n tego stopnia to za k wstawiasz po kolei od 0 do n−1
30 lis 21:11
Piotr: nie rozumiem:(
30 lis 21:32
Piotr: tu konkretnie n =3
30 lis 21:32
Piotr: I wiem jak podstawiać, wiem co i gdzie , rozumiem i widze rozwiazania na rysunku, ale nie wiem
jak stosować to w rozpisie tu. Chodzi o wzory redukcyjne
30 lis 21:34
Piotr: aaaaaaaaaaaaaaaaaaa
czekaj.....
30 lis 21:35
Piotr: sugerujesz kπ

?
30 lis 21:35
aniabb: więc masz
2(cos(0+0π/3) + i sin(0+0π/3))
2(cos(0+1π/3) + i sin(0+1π/3))
2(cos(0+2π/3) + i sin(0+2π/3))
30 lis 21:36
Piotr: czyli byłoby tu konkretnie 0π, π i 2π
30 lis 21:38
30 lis 21:39
30 lis 21:39
30 lis 21:40
Piotr: Rozwiaze teraz juz wszystko na "kole "

Pozdrawiam
30 lis 21:41
aniabb:
30 lis 21:42
Piotr: ale czekaj − gdy nie jest to pierwiastek


tylko postać trygonomeryczna liczby zespolonej?
30 lis 21:43
30 lis 21:43
Piotr: wtedy z redukcyjnych
30 lis 21:44
Piotr: Ale w okresie 2π?
30 lis 21:44
Piotr: jak φ oblicze i zobacze w ktorym miejscu ukł wspł − to 1 rozwiazanie mam, a drugie po prostu
2π

?
30 lis 21:46
30 lis 21:48
Piotr: no tak, tak t bedzie , bo to bedzie tak samo − tylko n=1 − tak mozna rzecz teoretycznie
ująć

30 lis 21:50
30 lis 21:52
30 lis 21:53
aniabb: jak nie masz pierwiastków to tylko kąt dla k=0
30 lis 22:06
aniabb: bo k jest od 0 do n−1 czyli dla n=1 k=0
30 lis 22:08
Piotr: ok Dz.
30 lis 22:14
Piotr: no tak , zamieszałem

dz.
30 lis 22:15
Piotr: Ale o tym myślałem

Pozdrawiam

Ania, 3maj kciuki

ale powiem, że patrzę nieraz co tu
robisz − robisz wielkie rzeczy. Naprawdę

Pamiętasz


"Ile masz lat?"

30 lis 22:17
poi:
dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=2/x
a)Narysujwykres funkci g określonej wzorem g(x) 2/x−2−2
b)Określ przedziały monotonicznościfunkcji g
c)Podaj wartość największą oraz najmniejszą funkci g w przedziale<−2,0)
30 lis 22:24
aniabb: To pamiętam
30 lis 23:19
Mila: Poi, przecież Ci to już rozwiązałam.
30 lis 23:23