rozwiąż równanie
Benjamin:
30 lis 20:13
Ajtek:
Założenia zrobiłeś?
30 lis 20:14
Benjamin: nie do końca wiem o co w tym chodzi. czy może być takie założenie x < 0? czy np dobre jest x+1
< 0?
30 lis 20:35
Ajtek:
Kreska ułamkowa oznacza dzielenie.
Jest jedna liczba, przez którą nie wolno dzilić. Jaka to liczba?
Twoje założenia są błędne.
30 lis 20:40
Benjamin: no tak przez 0 więc x < 1 czy jak to ma być wgl po co tu coś zakładać ? muszę zrobić założenie
do tego x? czy do całego wyrażenia? np. x +1 < 2
30 lis 21:00
Ajtek:
Skoro nie wozlno dzielić przez 0 to:
x+1≠0 i 2x−1≠0
Wyznaczasz te x, dla których to jest prawdziwe i wyrzucasz z dziedziny funkcji.
Nic nie kombinuj ze znakiem <
30 lis 21:04
Benjamin: nie wiem jak to zrobić nie mam pojęcia gdzie co mam dać co wyznaczyć... Ale dzięki za pomoc
chyba to zostawię
30 lis 21:08
Ajtek:
Rozwiąż te dwa warunki.
Wynik zapisz w postaci x≠... i x≠...
30 lis 21:19
Benjamin: | | 3x+1 | | 2x | |
x≠−1 i x≠1/2 ? nic innego nie wymyśle. i jak to mam to później |
| = |
| i to |
| | 2x+2 | | 2x−1 | |
na krzyz mnoże?
30 lis 21:26
krystek: Możesz
30 lis 21:29
Benjamin: no i wychodzi mi 6x2−x−1=4x2+4x
2x2−5x−1=0?
30 lis 21:30
Benjamin: no i Δ = 33 i jak mam teraz obliczyć x1 i x2 skoro nie ma √33
30 lis 21:37
krystek: i licz Δ x1 ix2
30 lis 21:37
krystek: przecież można podać.
30 lis 21:42
30 lis 21:43
krystek: tak
30 lis 21:44
30 lis 21:45
Benjamin: i tak wystarczy? czy jeszcze coś trzeba podać , napisać? skrócić?
30 lis 21:46
krystek: A co chcesz skracać? tylko w liczniku 5+√33
30 lis 21:48
Benjamin: aha ok to dziękuje bardzo za pomoc!

30 lis 21:48
krystek: Powodzenia!
30 lis 21:49
Ajtek:
WItaj
krystek 
Dzięki, że pomogłaś, ja na chwilę misiałem zniknąć.
Benjamin, jak widzisz to nic trudnego, więcej wiary w siebie

.
30 lis 21:50
krystek: Kłaniam się Ajtku !
30 lis 21:51
Ajtek:
krystek, kłaniać to ja się Tobie powinienem, nie Ty mi

.
30 lis 21:54
krystek: Twierdzę ,że grzeczności nigdy za wiele.
30 lis 22:02
Ajtek:
Zgadzam się z Tobą odnośnie grzeczności, ale to ja powinienem się kłaniać

.
30 lis 22:04
krystek: Więc wzajemnie ślemy sobie ukłony i jest ok.
30 lis 22:08
Ajtek:
Niech tak bedzie

.
30 lis 22:12