Romby
Ela: Pole rombu, którego kąt rozwarty ma miarę trzy razy większą od miary kąta ostrego wynosi 16
cm2. oblicz długość boku rombu.
(powinno wyjść 4 4√2)
Przekątne rombu mają długość 10 cm i 24 cm. oblicz sinus kąta ostrego tego rombu i na tej
podstawie ustal, czy kąt ostry ma miarę większą czy mniejszą ok 45o.
( odpowiedz: sin alfa = 120169, sin45o = √22 alfa ∊(45o, 90o))
jak to zrobić ?
Romb o długości 18 cm podzielono na trzy części o równych polach prostymi przechodzącymi przez
wierzchołek kąta ostrego. Oblicz długość odcinków, na jakie te proste podzieliły boki.
(6 cm, 12 cm)
Bok kwadratu ABCD ma długość a. Na przeciwległych bokach AB i CD zbudowano trójkąty
równoboczne, leżące wewnątrz kwadratu. Oblicz pole części wspólnej tych trójkątów.
((2√3−3)a23)
W romb, którego bok ma długość 5 cm, a kąt ostry ma miarę 60o, wpisano okrąg. Oblicz pole
czworokąta otrzymanego przez połączenie kolejnych punktów styczności tego okręgu z bokami
rombu.
(75√316)
Okrąg przechodzący przez wierzchołek kąta ostrego rombu i wierzchołki kątów rozwartych tego
rombu dzieli przekątną rombu na dwa odcinki długości 17 cm i 8 cm. Oblicz pole rombu.
(187,5)
24 maj 06:40
tim: Pokazuję 1 i 4.
24 maj 10:08
tim:

Zad. 1.
α = kąt ostry
β = kąt rozwarty = 3α
α + 3α = 180
O
4α = 180
O
α = 45
O
β = 135
O
Korzystając z wzoru na pole rombu: P =
a2 * sin δ, gdzie a = bok, δ = kąt ostry rombu
podstawiasz dane z zadania i liczysz. Wyjdzie ci taki wynik jak w odpowiedzi.
24 maj 10:12
tim:

Zad. 4.
"Bok kwadratu ABCD ma długość a. Na przeciwległych bokach AB i CD zbudowano trójkąty
równoboczne, leżące wewnątrz kwadratu. Oblicz pole części wspólnej tych trójkątów."
Przyjmując oznaczenia jak na rysunku mamy:
DANE:
AB = BC = CD = AD = AE = EB = DF = FC = a
| | 1 | |
AH = HB = DG = GC = BK = CK = |
| a |
| | 2 | |
FE = 2x
IJ = 2y
| | 2x * 2y | |
Pole IEJF = Pole rombu o przekątnych FE, IJ = |
| |
| | 2 | |
∡ BAE = 60
O (Korzystając z podobieństwa....)
∡ EIJ = 60
O
∡ FIJ =
α= 60
O
| | a√3 | |
EH = GH = htrójkąta równobocznego o boku a = |
| |
| | 2 | |
| | a√3 | |
HF = GE = BC − GF = a − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | a√3 | | 1 | | a√3 | |
x = FO = OE = BK − HF = |
| a − (a − |
| ) = − |
| a + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2x = a
√3 − a
Korzystając z funkcji trygonometrycznych:
y = U{
√3(a
√3 − a)}{2
√3 *
√3)
Podstawiając do wzoru na pole rombu:
| | 2x * 2y | | | | a(√3 − 1) * a(3 − √3) | |
P = |
| = |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 * 3 | |
| | a2(√3 − 1)(3 − √3) | | a2(3√3 − 3 − 3 + √3 | | a2(4√3 − 6) | |
|
| = |
| = |
| = |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 2a2(2√3 − 3 | | a2(2√3 − 3) | | (2√3 − 3)a2 | |
|
| = |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | | 3 | |
24 maj 10:35
tim: Oczywiście w miejscu pomyłki kodu powinno być
24 maj 10:37
Ela: dzięki a pozostałe ?
25 maj 15:19