proszę o wyjaśnienie:)
deise:): do fotografii rodzinnej ustawiają sie rodzice, a przed nimi czwórka dzieci. Ile jest możliwych
ustawień?
30 lis 19:10
Ajtek:
2*4!
Rodzice mogą się ustawić na dwa sposoby: MT, TM
Dzieci odpowiednio, pierwsze na 4 sposoby, drugie na trzy itd
30 lis 19:21
Ingham: tył zdjęcia − rodzice: mogą ustawić się na 2 sposoby
przód zdjęcia − dzieci:
pierwsze dziecko na 4 sposoby, drugie na 3, trzecie na 2, czwarte na 1, zatem możliwych
sposobów: 4! = 4 * 3 * 2 * 1 = 24
2 * 24 = 48
30 lis 19:21