PROblem
TOmek: | | 1 | |
Uzasadnij ,ze jeśli z=r*(cosα− isinα), to liczba |
| ma postać trygonometryczna |
| | z | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
30 lis 17:51
TOmek:
to chyba mozna uzasadnij na wykresie, ale nie jestem pewien.
30 lis 18:02
Krzysiek: a czasem, z nie jest równe: z=r(cosα+isinα ) ?
bo tamta postać nie jest postacią trygonometryczną.
wtedy można zwyczajnie podstawić:
| 1 | | 1 | | cosα−isinα | |
| = |
| |
| = |
| r(cosα+isinα) | | r | | cos2 α+sin2 α | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| (cosα−isinα)= |
| (cos(−α)+isin(−α)) |
| | r | | r | |
30 lis 18:05
TOmek: o kurcze przepraszam powinno być z=r*(cosα+ isinα),
30 lis 18:07
TOmek: i zarazem dziekuje Krzysiek!
30 lis 18:08