całka
nikt_ważny: ∫(tgx+ctgx)2dx
24 maj 00:20
Bogdan:
| | sinα | | cosα | | 1 | | 2 | |
(tgα + ctgα)2 = ( |
| + |
| )2 = ( |
| )2 = ( |
| )2 |
| | cos | | sinα | | sinα cosα | | 2sinα cosα | |
=
| | 2*2dx | | −dt | |
∫(tgx + ctgx)2dx = ∫ |
| = −2∫ |
| = −2ctgt + C = −2ctg2x + C |
| | sin22x | | sin2t | |
2x = t, 2dx = dt
24 maj 00:58
nikt_ważny: Dzięki Bogdan, zrobiłem właśnie tak samo. W książce natomiast mam odpowiedź: tgx− ctgx +C,
wiem, że to nie oznacza, że to rozwiązanie jest złe, ale czy znasz może drugi sposób
rozwiązania?
24 maj 12:28
ważny:
Wysiliłbyś się trochę i sam sprawdził, że jest tożsamoscią równość: −2ctg2x = tgx − ctgx, co?
24 maj 13:24
nikt_ważny: Gdybym wiedział, to bym nie prosił ważniaku. Lepiej daruj sobie te glupie wpisy mądralo.
24 maj 13:26
ważny:
Czyżbyś studencie nie potrafił przeprowadzić takich elementarnych przekształceń:
−2ctg2x = −2cos2x / sin2x = −(2cos
2x − 2sin
2x) / (2sinxcosx) =
= (2sin
2x) / (2sinxcosx) − (2cos
x) / 2sinxcosx) = (sinx / cosx) − (cosx/sinx) = tgx − ctgx ?
Ha ha
24 maj 13:37
nikt_ważny: Chodzi o drugi sposób rozwiązania mądralo!
24 maj 13:38
nikt_ważny: Umiejętność czytania ze zrozumieniem się kłania...
24 maj 14:00
jeszcze ważniejszy:
Umiejętność rozumienia i posiadania podstawowej wiedzy się kłania, np. znane już
gimnazjalistom wzory skróconego mnożenia.
Gdybyś nie wiedział, to przypomnę jeden z nich: (a + b)
2 = a
2 + 2ab + b
2.
(tgx + ctgx)
2 = tg
2x + 2tgxctgx + ctg
2x = tg
2x + 2 + ctg
2x
∫(tgx + ctgx)
2dx = ∫tg
2xdx + ∫2dx + ∫ctg
2xdx kontynuować?

Podpowiem jednak, bo to chyba zbyt trudne.
∫tg
2xdx = ∫(1−cos
2x) / (cos
2x)dx = ∫dx/cos
2x − ∫dx = tgx − x + C
24 maj 14:28
nikt_ważny: Wzory dobrze znane gimnazjaslitom mam dobrze opanowane profesorze. Lecz profesor nie ma takich
zdolności jak gimnazjaliści w czytaniu ze zrozumieniem. Ciao!
24 maj 14:42
teraz Taki sobie:
A co tu jest do rozumienia? Tylko prosta całka do rozwiązania, a z Twojej strony żadnej
samodzielności.
24 maj 14:54
nikt_ważny: Akurat się mylisz. Owszem, czasem rozwiązania są proste, lecz mnie ciężko wpaść na nie. A
rozumienie to nie do mnie.
24 maj 14:56
tim: Nie kłócić się
24 maj 14:57