2 w ostrosłupie prawidłowym czworokatnym wszystkie krawedzie są rowne 10 cm obli
mala:
30 lis 16:28
Saizou : a co trzeba obliczyć
30 lis 16:31
mala: 2 w ostrosłupie prawidłowym czworokatnym wszystkie krawedzie są rowne 10 cm oblicz kąt
nachylenia sciany bocznej do podstawy
30 lis 16:38
mala: pomozesz mi
30 lis 16:39
pigor: ... , z warunków zadania jeśli
x=? szukana miara kąta , to
| | 5 | | 1 | |
cosx= |
| = |
| = 0,5774 , to stąd i np. tablic x ≈ 55o |
| | 5√3 | | √3 | |
30 lis 16:49
Saizou :

zauważmy że h jest wysokością trójkąta równobocznego o boku a=10, zatem
Zielony odcinek to wysokość w ostrosłupie, która dzieli docinek niebieski na 2 równe części,
zatem
ale nie jestem pewien
30 lis 16:53
Saizou : chochlik jeden powinno być h=5
√3
30 lis 16:54
Mati_gg9225535: dokladnie tak

widze ze ktos zasmieca forum podwójnymi postami
30 lis 16:59
mala: dzieki sory pierwszy raz z tego korzystam mam jeszcze dwa zadania pomozesz mi
30 lis 17:05