granice
michał: | | x − √x | |
Oblicz granicę a) limx→+∞ |
| |
| | x + √x | |
| | logx | |
b) limx → 0+ |
| |
| | 1 + logx | |
| | 21/x + 1 | |
c) limx → 0− |
| |
| | 2−1/x −1 | |
| | π | | cosx − sinx | |
d) limx → |
| |
| |
| | 4 | | cos2x | |
Jakby ktoś mógłby mi wytłumaczyć co te zapisy dokładnie zapisy oznaczają

I jak to się robi,
30 lis 15:50
Krzysiek: a)podziel licznik i mianownik przez 'x'
b) przez logx
c) 0
− tzn, że zmierzasz do zera z lewej strony,
(narysuj sobie funkcję y=1/x i sprawdź do czego zmierzasz zmierzając do x=0, z lewej strony)
| | 21/x +1 | | 2−∞+1 | | 0+1 | |
zatem: |
| → |
| = |
| =0 |
| | 2−1/x−1 | | 2∞−1 | | ∞ | |
d)cos2x=cos
2 x−sin
2 x=(cosx−sinx)(cosx+sinx)
30 lis 16:26
michał: a mógłbyś dookreślić co oznacza zmierzać do zera z lewej strony?
| | x − √x | | | | √x | |
a) limx → +∞ |
| = |
| i to |
| dąży |
| | x + √x | | | | x | |
do 0?
| | 1 | |
czyli cała granica |
| = 1 zgadza się  ? Można to jakoś bardziej formalniej zapisać (czyli |
| | 1 | |
dlaczego dąży do 0

) ?
| | logx | | 1 | |
b) limx → 0+ |
| = |
| = i co teraz? |
| | 1 + logx | | | |
| | π | | cosx − sinx | | cosx − sinx | |
d) limx → |
| |
| = |
| = |
| | 4 | | cos2x | | (cosx − sinx)(cosx + sinx) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | √2 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| ok?  |
| | cosx + sinx | | | | | | 2 | |
30 lis 16:41
Krzysiek:
b)no i teraz rysujesz wykres logarytmu i patrzysz gdzie zmierza funkcja logx , gdy x→0 z prawej
strony
d)ok
a co oznacza, że zmierza np. z lewej strony do zera?
tzn, że 'x' ma wartość 'trochę' mniejszą od zera. czyli np. −0,0.......01
30 lis 16:53
michał: b) ale po co rysować wykres? z założenia wiemy, że x > 0 więc chyba dlatego będzie 0,0000...1

no ale gdzie zmierza? co trzeba wywnioskować?
30 lis 17:03
Krzysiek: jak być narysował wykres to byś zobaczył,że logx→−∞, dla x→0+
30 lis 17:05
michał: tutaj jest podobny
2907 i nie widzę, aby logx → −
∞, jak to zauważyć

?
30 lis 17:07
Krzysiek: a nie widzisz,że gdy x zbliża się do zera, to funkcja przyjmuje coraz mniejszą wartość?
i przecież ta funkcja nigdy nie przetnie osi 'y' więc będzie zmierząć do −∞
30 lis 17:15
michał: aha ok

teraz sobie wyobraziłem to, zatem ostateczny wynik w b) to 1 ?
natomiast c) rozwiązałeś za co ci dziękuję bo już rozumiem

a takie zadanie: rozstrzygnij czy ciągi są zbieżne:
| | 2 * 5 * 8 * ... * (3n − 1) | |
∑n = 1∞ |
| = (korzystam z |
| | 1 * 5 * 9 * ... * (4n − 3) | |
| | 3n + 2 | | 4n − 3 | |
D'Alemberta) Dochodzę potem do: |
| * |
| i wychodzi mi 1, dobrze |
| | 4n + 1 | | 3n − 1 | |
to?
30 lis 17:19
michał:
30 lis 17:34
Krzysiek: b)ok
a z tym szeregiem, jeżeli z d'ALemberta wychodzi 1, to nic nie wiesz o zbieżności
30 lis 17:52
michał:
30 lis 17:52
michał: to chyba gdzieś się pomyliłem hmm
| | an + 1 | | | |
| |
| | = |
| do tego momentu dobrze? |
| | an | | | |
30 lis 17:53
Krzysiek: bez mianownika, bo się on skraca. zostaje sam licznik
30 lis 17:59
michał: ale jak? jak się skraca?
30 lis 18:00
Krzysiek: | 2*5*8*..(3n−1)(3n+2) | |
| =3n+2 |
| 2*5*8*...*(3n−1) | |
30 lis 18:02
michał: ok, a jak najlepiej szacować w takich przypadkach:
| | 5n2 − 1 | |
∑n = 1∞ |
|  wiem, że z porównawczego i wiem, że trzeba |
| | n3 + 6n2 + 8n + 47 | |
| | 1 | |
otrzymać |
| w tym przypadku ale nie wiem jak dobrać współczynniki |
| | n | |
30 lis 18:04
Krzysiek: a musisz z porównawczego czy możesz z ilorazowego?
| | 1 | |
i nie musisz otrzymać 1/n ,tylko A* |
| , gdzie A− to stała. |
| | n | |
| | 1 | |
I skoro wiesz,że masz otrzymać:A* |
| to znaczy,że szereg będzie rozbieżny więc szacujesz |
| | n | |
od dołu.
30 lis 18:06
michał: to wiem, ale nie umiem dobrać współczynników właśnie

masz może jakąś uniwersalną metodę

?
30 lis 18:09
Krzysiek: uniwersalna metoda? kryterium ilorazowe i nie bawisz się z szacowaniem
30 lis 18:10
michał: ok to strzelę i:
| | 5n2 − 1 | | 4n2 | | 1 | | 1 | |
∑n = 1∞ |
| ≥ |
| = |
| * |
| na |
| | n3 + 6n2 + 8n + 47 | | 80n3 | | 20 | | n | |
| | 1 | |
podstawie ∑ |
| szereg jest zbieżny, ok?  |
| | n | |
30 lis 18:14
Krzysiek: możesz i tak, tylko że szacujesz ciąg a nie cały szereg.
i ∑1/n jest rozbieżny więc na mocy kryterium porównawczego szereg z zdania jest rozbieżny
30 lis 18:16
michał: "tylko że szacujesz ciąg a nie cały szereg." − nie rozumiem tego
a w takim przykładzie;
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑n = 1∞ |
| ≥ |
| = |
| = |
| * |
| zatem |
| | √n2 + 2n | | √n2 + n2 | | n√2 | | √2 | | n | |
na mocy kryterium ... jest rozbieżny, ok

?
30 lis 18:18
Krzysiek: rozbieżny jest, ale nie możesz tak pisac...
∑an ≥bn więc coś tam..
an ≥bn i ∑bn rozbieżny więc ∑an rozbieżny.
30 lis 18:20
michał: ale którego nie mogę tak zapisać?
30 lis 18:23
Krzysiek: piszesz: ∑an ≥bn
a powinno być: an ≥bn
czyli szacujesz ciągi
30 lis 18:25
michał: aha ok, a ten przykład z 18:18 ok jest

?
30 lis 18:25
Krzysiek: ok, tylko pamiętaj o tym, że jak szacujesz to te nierówności mogą zachodzić od pewnego 'n', np.
w tym przykładzie powyżej, ta nierówność nie jest prawdziwa dla n=1
30 lis 18:31
michał: a więc jakbyś to oszacował, aby było od 1

?
30 lis 18:31
Krzysiek: dlatego napisałem,że nie musi ta nierówność zachodzic od n=1 ...
tylko żebyś o tym wiedział
30 lis 18:37
michał: ok a taki przykład:
Dochodzę w kryterium D'Alemberta (wiem, że można z Cauchy'ego ale nie chcę) do momentu:
| |
| = i co z tym dalej  ? |
| |
30 lis 18:42
Krzysiek: ale po co sobie utrudniać życie...?
jak jest coś do potęgi to z reguły Cauchy..,jak silnia to d'Alembert...
30 lis 18:48
michał: a można to jakoś przekształcić?
30 lis 18:50
michał: bo wyjdzie chyba
∞
30 lis 18:55
Krzysiek: tak wyjdzie szereg rozbieżny, ale nie mam pomysłu jak to z d'Aleberta pokazać,
30 lis 19:05
michał: A takie zadanie jak ruszyć:
| | 1 | |
"Wykaż, że ∑n = 1∞ |
| jest zbieżny. Natomiast jego suma < 2" |
| | 2n − 1 | |
30 lis 19:08
Krzysiek: wskazówka: 2n −1≥2n−1
30 lis 19:11
michał: nie wiem
30 lis 19:16
michał: mam to zrobić z porównawczego?
30 lis 19:19
Krzysiek: tak
30 lis 19:20
michał: tak, ale wskazówka i tak mnie nie naprowadziła mógłbyś to bardziej pociągnąć ?
30 lis 19:22
Krzysiek: | | 1 | |
i badasz zbieżność/liczysz sumę ∑n=1 |
| |
| | 2n−1 | |
30 lis 19:26
michał: | | 1 | |
no właśnie nie wiem jak zbadać ∑n = 1 |
| i czy on jest zbieżny, czy nie. |
| | 2n − 1 | |
30 lis 19:29
Krzysiek: to jest szereg geometryczny, gdzie iloraz jest równy 1/2<1 zatem szereg jest zbieżny
30 lis 19:35
michał: aaa o takie uzasadnienie chodziło

bez żadnego rozpisywania, a to, że jego suma jest mniejsza
od dwóch?
30 lis 19:38
Krzysiek: policz sumę tego szeregu geometrycznego
30 lis 19:43
michał: | | 1 − qn | |
czyli to z wzoru |
|  ? |
| | 1 − q | |
30 lis 19:45
30 lis 19:47
michał: | | 2n | | 2n | | 1 | |
q = |
| = |
| = |
| = 2 |
| | 2n − 1 | | | | | |
i coś mi chyba nie pasuje teraz
30 lis 19:49
Krzysiek: odwrotnie powinno być ,tzn licznik z mianownikiem,
| | 1 | | 1 | |
po drugie po co to liczysz? masz ∑n=1 |
| =∑n=0 (1/2)n= |
| =2 |
| | 2n−1 | | 1−1/2 | |
30 lis 19:53
michał: ok, a taki przykład:
| | 3n | |
∑n = 1∞ |
| Wygląda, że można zastosować kryterium Cauchy'ego i wyjdzie: |
| | 22n | |
| | 3n | | 3 | | 3 | |
n√ |
| = |
| = |
| < 1 więc zbieżny, ok?  |
| | 22n | | 22 | | 4 | |
30 lis 19:54
Krzysiek: jeżeli w mianowniku jest 22n to ok.
30 lis 20:04
michał: nie w mianowniku jest 22n
30 lis 20:07
michał:
30 lis 20:18
michał:
30 lis 20:41
michał:
30 lis 21:47
Krzysiek: to wtedy granica zmierza do 0
30 lis 22:09
poi:
dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=2/x
a)Narysujwykres funkci g określonej wzorem g(x) 2/x−2−2
b)Określ przedziały monotonicznościfunkcji g
c)Podaj wartość największą oraz najmniejszą funkci g w przedziale<−2,0)
30 lis 22:13
michał: ale jak ta granica zmierza do 0? mógłbyś rozpisać?
30 lis 22:19
Krzysiek: w liczniku masz 3, a w mianowniku: 2
2n/n →2
∞=
∞
30 lis 22:20
michał: aaa ok

a mógłbyś pokazać jak robi się coś takiego: "Podany szereg jest zbieżny, czy zbieżny
absolutnie"
| | (−1)n + 1 | |
a) ∑n = 1∞ |
| |
| | 2n − 1 | |
30 lis 22:23
michał:
30 lis 22:32
Krzysiek: zbieżny absolutnie czyli bezwzględnie?
jeżeli: ∑|an| jest zbieżny to wtedy szereg jest zbieżny bezwzględnie (absolutnie) bo z
kryterium porównawczego: an ≤|an|
jeżeli ∑an zbieżny i ∑|an| rozbieżny to szereg ∑an jest warunkowo zbieżny
do zbadania czy ∑an jest zbieżny skorzystaj z kryterium Leibniza,
a zbieżność(rozbieżność) ∑|an| chyba nie trudno zbadać?
30 lis 22:33
michał: a mógłbyś zrobić ten przykład bo chcę załapać formalizm

a resztę będę robił podobnie

ok?
30 lis 22:39
Krzysiek: | | 1 | |
∑|an| =∑ |
| −rozbieżny (raczej już umiesz to wykazać,np. z kryterium porównawczego) |
| | 2n−1 | |
| | 1 | | 1 | | 2n−1−2n−1 | | −2 | |
bn+1−bn= |
| − |
| = |
| = |
| <0 |
| | 2n+1 | | 2n−1 | | (2n+1)(2n−1) | | (2n+1)(2n−1) | |
zatem malejący ciąg
więc na mocy kryterium Leibniza ∑a
n jest zbieżny(warunkowo)
30 lis 22:42
poi:
dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=2/x
a)Narysujwykres funkci g określonej wzorem g(x) 2/x−2−2
b)Określ przedziały monotonicznościfunkcji g
c)Podaj wartość największą oraz najmniejszą funkci g w przedziale<−2,0)
30 lis 22:49
poi: prosze o pomoc
30 lis 22:50
michał: zawsze tak rozbijamy?
ok to mam:
| | (−1)n + 1 | |
b) ∑n = 1∞ |
| |
| | n23n | |
| | 1 | |
Idąc twoim tokiem myślenia: ∑|an| = ∑ |
| − zbieżny? czy to trzeba też udowadniać? |
| | n23n | |
30 lis 22:52
30 lis 22:55
michał: | | 1 | | 1 | | 1 | |
aha, czyli np.: |
| z kryterium Cauchy'ego |
| → |
| więc jest zbieżny |
| | n23n | | n√n2*3 | | 3 | |
absolutnie

?
30 lis 23:04
Krzysiek: tak
30 lis 23:06
michał: ok
| | (−1)n + 1 | |
c) ∑n = 1∞ |
| |
| | (2n − 1)3 | |
| | 1 | | 1 | |
∑|an| = ∑ |
| ≤ |
| , więc zbieżny absolutnie  ? |
| | (2n − 1)3 | | n2 | |
30 lis 23:13
Krzysiek: więc znów robisz ten sam błąd.. szacujesz szereg z ciągiem..
ale tak,zbieżny absolutnie.
30 lis 23:20
michał: ok, ale rozpisanie jest dobre?
30 lis 23:24
michał: | | (−1)n + 1 n + 1 | |
d) ∑n = 1∞ |
| i teraz takie pytanie, usuwamy tylko (−1)n + 1 więc |
| | n | |
zostaje:
| n + 1 | |
| więc warunek konieczny nie jest spełniony więc 2 x nie  |
| n | |
30 lis 23:26
Krzysiek: napisałem wyżej, że źle zapisujesz, jak 'zniknie' ∑ to szacowanie ok.
d)tak nie jest spełniony warunek konieczny. ale nie wiem o co Tobie chodzi z tym 2x nie...
30 lis 23:27
michał: że nie jest zbieżny ani warunkowo, a tym bardziej absolutnie
30 lis 23:29
Krzysiek: no a jak ma być zbieżny jak jest rozbieżny...?
30 lis 23:31
michał: | | 1 | |
a takie e) ∑n = 1 |
|  widać, że szereg rozbieżny, więc jak tutaj |
| | √(n + 4)(n + 9) | |
sprawdzić leibnizem

?
30 lis 23:31
Krzysiek: ale przecież tu nie sprawdzasz z kryterium Leibniza bo nie masz ciągu naprzemiennego...
gdzie tu niby występuje: (−1)n ?
po prostu szereg rozbieżny.
30 lis 23:33
michał: aha czyli o to chodzi, ok
30 lis 23:34
michał: | | (−1)n * 2010n | |
f) ∑n = 1 |
| mógłbyś to rozpisać bo nie wiem jak z tego |
| | 32n | |
sprawdzić warunek konieczny
30 lis 23:36
Krzysiek: ale tu zarówno 20>3 jak i 10>2 więc licznik szybciej zmierza do ∞ niż mianownik więc an →+/− ∞
30 lis 23:40
michał: a jak to można obliczyć? np.: z twierdzenia Cauchy'ego:
n√2010n = 2010n * 1/n = 2010n/n i gdzie to dąży?
30 lis 23:42
Krzysiek: do ∞
zamiast korzystać z kryteriów, podziel licznik i mianownik przez 202n albo 310n
30 lis 23:44
michał: ok a jak to ∞ to nie ma kryterium czy co, warunek jakiś nie jest spełniony?
30 lis 23:45
Krzysiek: tylko, że zarówno licznik i mianownik zmierza do ∞.
Przecież jak pokażesz,ze nie jest spełniony warunek konieczny to już z żadnego kryterium nie
musisz korzystać...
30 lis 23:48
michał: a nie jest w tym przypadku spełniony (nie pamiętam warunku na to

)
30 lis 23:53
poi:
1.
Wielomian(2−x)(2+x)(4+x)2jest równy wielomianowi:
a)(4+x2)2+8x2
b)(4+x2)2−2x4
c)(4−x2)2+8x2+2x4
d)(4+x2)2−8x2+2x4
2
Do wykresu funkcji f(X)=4/3x−4 nie należy punkt:
a)(−3,0)
b)(−3/4x,−3)
c)(1 1/8,−7)
d)(6 3/4,−13)
3.
Dla x rórzny od 0 wyrażenie x3−1/x3+x2+x jest ruwne :
a)1/x
b)−1/x+1
c)−1/x2+x
d)x−1/x
4.
Funkcja f(x)=2x+1 powstaje w wyniku przesunięciafunkcia f(x)=2x a)o1jednostkę w prawo
b)o1jednostkę wduł
c)o1jednostkę w górę
d)o1jednostkę w lewo
5. wartość wyrażenia log2 4 +log3 1/27 jest równe
a)−2
b)−1
c)1
d)2
6. Wartość wyrażenia (∛8−1+∜9−2)jest równa
a)1,3
b)2,1
c)1,2
d)3,2
7. Dziedziną funkcji f(x)=log(x2−4)jest
a)xE(−2,2)
b)x>2
c)x<2
d)E (− nieskończoność ,−2)u(2.nieskończoność)
30 lis 23:57
michał:
1 gru 00:03
poi: wiesz coś z tego
1 gru 00:04
michał: a takie:
| | n! * (−5)n | |
g) ∑n = 1 |
| |
| | nn * 2n | |
| | an + 1 | | (n+1)! * nn * 2n | |
| |
| | = |
| = |
| | an | | n! * (n + 1)n + 1 * 2n + 1 | |
| | (n + 1) * nn | | 1 | | n | | 1 | |
= |
| = |
| * ( |
| )n → |
| * e∞ → ∞? |
| | (n + 1) * (n + 1)n * 2 | | 2 | | n + 1 | | 2 | |
Więc nie spełniony warunek konieczny?
1 gru 00:08
poi: do którego to
1 gru 00:09
michał:
1 gru 10:21
michał:
1 gru 13:23
Krzysiek: coś ci się wszystko pokręciło... liczysz z kryterium d'Alembeta a potem piszesz coś o warunku
koniecznym...po drugie czemu zgubiłeś: (−5)n ?
1 gru 15:18
michał: ok to zrobiłem, a jak zrobić takie:
| | n + √n | |
dochodzę do |
| i nie wiem co dalej  |
| | n2 − n | |
1 gru 15:49
michał:
1 gru 16:09
Krzysiek: a co masz zamiar robić? czemu opuściłeś (−1)n i czemu mnożyłeś przez sprzężenie?
1 gru 16:11
michał: bo chcę to zrobić jak ty przykład a), a jak powinienem to zrobić? [chcę zobaczyć czy jest
zbieżny]
1 gru 16:14
Krzysiek: to musisz sprawdzić te 2 warunki jak korzystasz z kryterium Leibniza.
1 gru 16:18
michał: ale jakie warunki, nie wiem jak to rozwiązać mógłbyś pokazać

?
1 gru 17:29
Krzysiek: | 1 | |
| musi zmierzać do zera i być ciągiem malejącym |
| n−√n | |
1 gru 17:32
michał: | | n + √n | |
ale to co obliczyłem |
| nie jest potrzebne, czy jest? |
| | n2 − n | |
1 gru 17:46
Krzysiek: no nie wiem, masz sprawdzić te 2 warunki, jeżeli z takiej postaci lepiej się je sprawdza to
sprawdzaj z takiej postaci.
1 gru 17:54
michał: | 1 | |
| − jak sprawdzić czy zmierza do zera? |
| n − √n | |
| | 1 | | 1 | |
an + 1 − an = |
| − |
| = |
| | n + 1 − √n + 1 | | n − √n | |
| n − √n − n − 1 + √n + 1 | |
| = |
| (n + 1 − √n + 1)(n − √n) | |
| √n + 1 − (√n + 1) | |
| |
| (n + 1 − √n + 1)(n − √n) | |
A to na górze zawsze będzie mniejsze od zera(na minusie) więc malejący. ok?
1 gru 18:00
michał:
1 gru 18:05
michał:
1 gru 18:15
Krzysiek: jak sprawdzić czy zmierza do zera? dla n→∞ granica wynosi zero.
tak jest malejący
1 gru 18:22
michał: ale dobrze to napisałem z tym malejącym? i nie rozumiem tego jak sprawdziłeś to czy zmierza do
0

takie pytanie, czy dla:
| | 10nxn | | 1 | |
∑n = 1∞ |
| promień zbieżności wynosi |
| ?  |
| | n{10} | | 10 | |
1 gru 18:27
1 gru 18:28
michał:
1 gru 18:41
Krzysiek: | | 1 | |
a to nie widzisz,że taki ciag: |
| →0 ? |
| | n−√n | |
możesz podzielić licznik i mianownik przez 'n'
tak, r=1/10
1 gru 18:51
michał: aha ok
| | (−1)n + 1 * 2n2 | |
l) ∑n = 1∞ |
| |
| | n! | |
Liczę z kryterium D'Alemberta:
| | 2(n + 1)2 * n! | | 2(n + 1)2 | |
= |
| = |
| i co dalej, |
| | (n + 1)! * 2n2 | | (n + 1) * 2n2 | |
jak to rozpisać?
1 gru 18:59
1 gru 19:02
michał: czyli? rozbieżny czy jaki
1 gru 19:05
Krzysiek: tak rozbieżny
1 gru 19:08
michał: | | sin77n | |
m) ∑n = 1∞ |
| tutaj nawet nie wiem jak to zacząć, mógłbyś pomóc  ? |
| | n2 | |
1 gru 19:10
Krzysiek: sinx≤1 , kryterium porównawcze
1 gru 19:18
michał: mógłbyś to rozwiązać, bo mam analogiczne a nie mam na to pomysłu
| sin77n | | 1 | |
| ≤ |
| więc zbieżny zatem zbieżny absolutnie i warunkowo, tak? |
| n2 | | n2 | |
1 gru 19:22
michał:
1 gru 19:33
michał:
1 gru 19:43
michał:
1 gru 19:52
Krzysiek: zbieżny bezwzględnie.
nie może być zbieżny warunkowo jak jest zbieżny bezwzględnie...
1 gru 19:56
michał: ale dobrze zrobiłem?
Korzystam z kryterium Cauchy'ego
| | 2n + 17 | | 2 + n√17 | | 2 | |
n√an = n√ |
| = |
| → |
| < 1 więc zbieżny absolutnie? |
| | 3n | | 3 | | 3 | |
1 gru 19:59
michał:
1 gru 20:07
Krzysiek: m)napisałem zbieżny absolutnie, ale nie może być też zbieżny warunkowo bo to się wyklucza.
n)tak zbieżny, ale błędnie to liczysz..
n√2n +17 ≠2+n√17
1 gru 20:07
michał: a jak to obliczyć? mógłbyś to napisać

?
1 gru 20:09
Krzysiek: z tw. o trzech ciągach liczysz granicę licznika, i wynosi 2. albo bez kryterium Cauchy'ego:
| 2n +17 | |
| =(2/3)n +17(1/3)n i rozbijasz na dwa szeregi geometryczne (zbieżne) |
| 3n | |
1 gru 20:11
michał: "z tw. o trzech ciągach liczysz granicę licznika" nie rozumiem gdzie to policzyć?
1 gru 20:15
Krzysiek: 2←n√2n≤n√2n +17≤n√2*2n→2
1 gru 20:21
michał: ok chyba łapie
| | √n! + 1 | |
o) ∑n = 1∞ |
| to z kryterium D'Alemberta |
| | n! | |
| | an + 1 | | | |
| |
| | = |
| i jak pozbyć się tych |
| | an | | | |
pierwiastków?
1 gru 20:26
michał:
1 gru 20:39
michał:
1 gru 20:48
michał:
1 gru 20:56
michał:
1 gru 21:14
michał:
1 gru 21:47
michał:
1 gru 22:05
Krzysiek: | 1 | | (n!(n+1)+1) | | n!(n+1)+1 | |
| *√ |
| =√ |
| →0 |
| n+1 | | n!+1 | | (n+1)2 (n!+1) | |
1 gru 22:13
michał: | | √x − 2 | |
 a jak obliczyć taką funkcję w punkcie: lim x→4 |
| ? |
| | x − 4 | |
i taki przykład:
| | (−1)n2 | |
∑n = 1∞ |
| jak się za niego zabrać? |
| | (n + 3)1/4 | |
1 gru 22:16
Krzysiek: | | a2 −b2 | |
a) w liczniku skorzystaj ze wzoru: a−b= |
| |
| | a+b | |
b)skorzystaj z kryterium Leibniza
1 gru 22:23
michał: b) jak, nie wiem jak to ruszyć
1 gru 22:26
michał:
1 gru 22:47
michał:
1 gru 23:19
Krzysiek: a) i skracasz x−4
musisz jeszcze wykazać, że ten ciąg jest malejący.
1 gru 23:33
michał: Rozstrzygnij czy podany szereg jest zbieżny:
| | (−1)n | |
∑n = 1∞ |
| |
| | √n + 2log(2n) | |
Jak się za to w ogóle wziąć, ponieważ z log nigdy nie robiłem przykładów.
2 gru 00:03
Krzysiek: zbadaj, czy ∑|an| jest zbieżny, jeżeli tak to i ∑an jest zbieżny
jeżeli: ∑|an| rozbieżny to, ∑an zbadaj korzystając z kryterium Leibniza
2 gru 00:16
michał: mógłbyś to pokazać? bo zrobiłem tyle przykładów, a wciąż nie umiem zastosować kryterium
Leibniza

nie wiem dokładnie co ono określa
2 gru 00:18
Krzysiek: | | 1 | |
1 warunek jest spełniony, ciąg: |
| →0 |
| | √n+2log(2n) | |
pozostał drugi, że ciąg jest malejący.
Kryterium Leibniza określa czy szereg jest zbieżny(warunkowo)
2 gru 00:20
michał: a jak udowodnić, że ciąg jest malejący?
2 gru 00:36
michał:
2 gru 01:05
michał:
2 gru 11:03
michał:
2 gru 11:43
Krzysiek: rozpisz: bn+1−bn
a potem oszacuj licznik
2 gru 11:56
michał: ok zrobione

A jak znaleźć granicę czegoś takiego:
lim
x→−1 ({x} − ({x})
2)
2 gru 12:01
Krzysiek: a co oznacza {x} ? to część ułamkowa?
2 gru 12:06
michał: tak i nie wiem jak to zrobić, rozpatrzyć
2 gru 12:07
2 gru 12:12
michał: definicje to znam ale nie wiem jak to zrobić, i nie umiem obliczyć granicy jednostronnej
2 gru 12:12
michał: mógłbyś to pokazać? bo mam jeszcze kilka podobnych zadań
2 gru 12:20
Krzysiek: dla x→−1+ (czyli 'x' jest trochę większy od −1, więc [x]=−1
{x}=x−[x]→−1−(−1)
dla x→−1{−} ([x]=−2 )
x−[x]→−1−(−2)=1
2 gru 12:21
michał: dziwne, w odpowiedzi mam że wychodzi 0
2 gru 12:25
michał:
2 gru 12:29
Krzysiek: no bo masz policzyć granicę: {x}−{x}2
a ja policzyłem {x}
2 gru 12:35
michał: A takie zadanie: Wyznacz dziedzinę funkcji jej punkty ciągłości i nieciągłości
Jak wyznacza się dziedzinę czegoś takiego?
2 gru 12:43
Krzysiek: {x}=x−[x]
czyli: sprawdź dla jakich 'x' x=[x]
2 gru 12:46
michał: nie wiem jak wyznaczyć dziedzinę ale z tego co zauważyłem to jest ciągła w przedziale (0,1) ok?
2 gru 12:50
2 gru 13:03
michał: to dziedziną jest każdy przedział (0,1)? oczywiście potem zwiększa się lub zmniejsza
2 gru 13:04
Krzysiek: dziedzina to zbiór liczb rzeczywistych bez liczb całkowitych
2 gru 13:14
michał: można to jakoś formalnie zapisać?
2 gru 13:15
michał:
2 gru 13:20
Krzysiek: D=R\Z
2 gru 13:38
michał: A jak wyznaczyć ciągłość − to co wyznaczyłem jest ok? Oraz jak zbadać zbieżność:
2 gru 13:41
michał:
2 gru 13:48
Krzysiek: jak widać z rysunku funkcja jest ciągła w przedziałach (k,k+1), k∊Z
a zbieżność tego szeregu z kryterium porównawczego.
2 gru 13:48
michał: a jak wpadłeś, że to z kryterium porównawszego, a nie np.: z D'Alemberta?
bo wtedy bodajże:
| | 2 + (−1)n | | 1 | |
| |
| | ≤ |
| i jest zbieżny, koniec  |
| | n2 | | n2 | |
2 gru 13:50
Krzysiek: z d'Alemberta praktycznie korzystasz tylko wtedy gdy masz silnię.
2 gru 13:53
michał: a czemu np.: nie Leibnitz?
2 gru 14:00
Krzysiek: bo z kryterium Leibniza korzystasz tylko wtedy gdy ∑|an| jest rozbieżny, a tutaj tak nie jest.
2 gru 14:02
michał: Aha ok: A taki przykład (zbadać zbieżność szeregu):
∑n = 1∞ (−1)n(n√2 − 1) i dlaczego takie kryterium?
2 gru 14:04
Krzysiek: kryterium Leibniza.
a dlaczego? jak masz bn(−1)n an to z reguły kryterium Leibniza.
2 gru 14:16
Krzysiek: tzn, ∑bn,
bn =(−1)n an
2 gru 14:17
michał: 2
n − 2
n * 2 < 0
2
n (1 − 2)< 0
−2
n < 0 czyli malejący więc spełnia

to by było chyba na tyle tylko nie rozumiem do końca tych przykładów z {x} mógłbyś jakoś
dogłębnie wytłumaczyć jak się brać za nie ?
2 gru 14:33
Krzysiek: z tym szeregiem to nie do końca tak, bo tam masz: 21/n a nie 2n
a z tym {x}.. to nie do końca wiem co mam wytłumaczyć.
skoro: {x} jest w mianowniku to: {x} ≠0
x−[x]≠0
x≠[x]
a ta równość zachodzi tylko gdy x jest całkowite
2 gru 14:41
michał: bardziej mi chodziło jak liczyć ciągłość i nieciągłość
2 gru 14:49
Krzysiek: {x}, jest ciągła w określonych przedziałach więc i 1/{x} jest ciągła w odpowiednich
przedziałach
2 gru 14:55
michał: a takie zadanie:
Określ wartość danej funkcji w 0 tak, aby była ciągła:
2 gru 15:52
michał:
2 gru 16:04
michał:
2 gru 16:17
michał:
2 gru 16:26
Godzio:
| | sin2x | |
limx→0 |
| = limx→0(1 + cosx) = 1 + cos0 = 2 |
| | 1 − cosx | |
| sin2x | | 1 − cos2x | | (1 − cosx)(1 + cosx) | |
| = |
| = |
| = 1 + cosx |
| 1 − cosx | | 1 − cosx | | 1 − cosx | |
Zatem f(0) = 2
2 gru 16:29