PROblem
TOmek: liczby zespolone
Znajdź liczby rzeczywiste spełniajace równanie:
a) x(2+3i)+y(5−2i)=−8 + 7i
30 lis 15:49
Trivial:
Przyrównaj część rzeczywistą do rzeczywistej i urojoną do urojonej.
| ⎧ | 2x + 5y = −8 | |
| ⎩ | 3x − 2y = 7 |
|
30 lis 15:50
TOmek: juz wiem
30 lis 15:53
TOmek: dzieki
30 lis 15:53
TOmek: a taki przykład: "Znajdź liczby rzeczywiste spełniajace równanie:"
(2+yi)*(x−3i)=7−1i
2x−6i+xyi+3y=7−1i
uklad rownan x+yi
2x+6y=7
−6+xy=−1
−6y2+7y−14=0
Δ<0
czyli brak? No bo jak wypisze pierwiastki tego równania to będą to liczby zespolone, a
powinienem z tego równania tylko 'poznać' cześć urojoną
30 lis 16:29
ICSP: masz zły układ równań.
30 lis 16:33
TOmek: mi sie wydaje ,ze wszystko gra w ukladzie
30 lis 16:45
ICSP: no to złe równanie nad układem

Jedno jest na pewno źle
30 lis 16:46
TOmek: w którym miejscu jest źle? −3i*yi=−3yi2=3y
30 lis 16:51
TOmek:
30 lis 16:57
ZKS:
(2 + iy)(x − 3i) = 2x − 6i + ixy + 3y
{2x + 3y = 7
{xy − 6 = −1
30 lis 17:06
TOmek: zamiast 3 , szostke wpisałem.. ok

. dzieki ZKS
30 lis 17:08
ZKS:
Proszę. Ale i tak to nie ma rozwiązań.
30 lis 17:14
TOmek: dziekuje
30 lis 17:16