2)
Na chłopski rozum, jest 10 przekątnych, wyobraź sobie okrąg opisany na tym wielokącie, rysujesz
te 10 przekątnych.
Dzielisz:
| 360o − miara kąta pełnego (okrąg) | |
= 36o | |
| 10 − tyle części mamy (w kształcie trójkąta) |
| ⎧ | β − α = 30 | |
| ⎩ | α + β = 180 |
4)
[rys. 1]
α = 60o
h = 3√3
x = 2√19
Mamy trójkąt 30−60−90 o bokach c i h (ten po lewej), z zasady o takim trójkącie wiemy, że
c = 2a ← inne a niż na rysunku
h = a√3
3√3 = a√3
a = 3 = d
c = 2a = 6
Teraz trójkąt o bokach h i x, z zasady Pitagorasa policzymy bok y = b − d:
h2 + y2 = x2
y2 = x2 − h2
y = √x2 − h2 = √(2√19)2 − (3√3)2 = √76 − 27 = √49 = 7
y = b − d
b = y + d = 7 + 3 = 10
a = b − 2d = 10 − 2*3 = 10 − 6 = 4
L = a + b + 2c = ...
5)
może jakiś błąd w przepisywaniu, bez dokładnych danych nie pomogę
6)
[rys. 2]
| a | ||
a2 + ( | )2 = (3√5)2 | |
| 2 |
| a2 | ||
a2 + | = 45 | |
| 4 |
| 5a2 | |
= 45 | |
| 4 |