rozwiaz rownania
aga: pomocy rozwiaz równania a) x5−7x4+12x3=0
30 lis 14:20
Kejt: wyłącz x3 przed nawias..
30 lis 14:26
aga: x
3(x
2−7x+12)=0 tak


? potrzebuje na prace kontrola a nie pamietam jak sie robi
30 lis 14:30
Kejt: dobrze.
teraz x3 przyrównujesz do zera i to z nawiasu też.
30 lis 14:32
aga: ok a jak to zrobic
30 lis 14:37
Kejt:
x
3=0 v x
2−7x+12=0
x=0
v
x
2−7x+12=0
ax
2+bx+c=0
Δ=b
2−4ac
Δ=...
i jedziesz
30 lis 14:43
aga: znaczy sie nadal czarna magia
30 lis 14:46
Kejt: ojoj..
porównaj x2−7x+12=0 i ax2+bx+c=0
i napisz mi ile wynosi u Ciebie a, ile b, a ile c.
30 lis 14:48
aga: znaczy pod a mam podstawi 1 pod b7 a c to 12
30 lis 14:58
Kejt: b=−7

tak.
policz deltę

( Δ )
30 lis 14:59
aga: Δ=1
30 lis 15:02
aga: i teraz x1 =3
30 lis 15:04
aga: czy tak
a x2=4
30 lis 15:06
Kejt: okej..
to teraz x
1=?
30 lis 15:07
aga: wychodzi mi 3 czy tak
30 lis 15:08
Kejt: aj..nie odświeżyłam

wszystko jest okej..
i masz rozwiązania:
3,4 i 0
30 lis 15:08
aga: Δ=(−7)2−4*1*12 =49−48=1 to tak mam zapisac
30 lis 15:10
aga: mam jeszcze jeden przykład pomozesz mi tez go zrobic juz troche kumam to bedzie lzej
30 lis 15:11
Tom: to wrzuć ten przykład zapewne ktoś go ogarnie
30 lis 15:15
Kejt: ja już Ci nie pomogę, bo muszę z domu wyjść..chyba, że pod wieczór
30 lis 15:19
Tom: ja chętnie nad przykładem pomyślę
30 lis 15:19
Kejt: jestem jakby co
30 lis 18:25
ICSP: ja też
30 lis 18:53