Wykonaj działania
Dejv: Wiedząc, że:
W(x) = x³ − 2x + 1, Q(x) = −x² + 3x i P(x) = 2x + 3
Wykonaj działania:
a) W(x) + Q(x),
b) W(x) * P(x),
c) W(x) − P(x) + Q(x)
30 lis 13:48
Dejv: Rozumie, to ktoś?
30 lis 15:29
konrad: rozumie ktoś, a czego Ty nie rozumiesz ?
30 lis 15:40
Dejv: no dajmy na to przykład:
a) W(x) + Q(x)
x3 − 2x + 1 + (−x2) + 3x
2x5 + x + 1
(...) i właściwie nie wiem co ja zrobiłem i co dalej trzeba.
30 lis 15:50
konrad: a skąd wzięło Ci się 2x
5 
30 lis 15:52
Dejv: O to chodzi. W ogóle tego nie umiem − niestety. Mogę liczyć na pomoc?
30 lis 15:56
konrad: jak masz różne wykładniki przy tych samych niewiadomych to nic nie robisz
x3+(−x2)=x3−x2
30 lis 15:57
konrad: przy mnożeniu natomiast jest dodajesz
np. x2*3x3=3x5
30 lis 15:58
Dejv: x3−x2+x+1
tak, dobrze? I coś dalej czy to już koniec?
30 lis 16:05
konrad: koniec
30 lis 16:10
Dejv: Dziękuję i proszę o pomoc w "b)".
x³ − 2x + 1 * 2x + 3
x3 + 3+(−4)
x3 + (−1)
x3 − 1
Dobrze?
30 lis 16:18
konrad: (x³ − 2x + 1)(2x + 3)=....
mnożysz składniki każdy przez każdy
30 lis 16:22
Dejv: x3 − 4x + 3
tak?
30 lis 16:30
konrad: wiesz co to znaczy każdy przez każdy?
(a+b)(c+d)=ac+ad+bc+bd
to samo musisz zrobić tutaj
30 lis 16:34
Dejv: (x3*2x)+(x3*3)+(2x*1)+(2x*3) = ?
No okej. Ale nie wiem co mam z tym zrobić.
Spróbuję:
=2x3+3x3+2x+6x =
=5x3+8x
dobrze?
30 lis 16:55
Mati_gg9225535: 2x4 + 3x+2x+6x
30 lis 16:58
konrad: pierwsze dwa nawiasy ok, ale dalej nie wiem czemu już przestałeś podążać tą metodą i jest źle
30 lis 16:58
Dejv: to jaki w końcu jest ten wynik ?
30 lis 17:07
konrad:
x3*2x+x3*3−2x*2x−2x*3+2x*1+1*3=....
30 lis 17:24
Dejv: 2x3+3x3−4x−6x+2x+3 = 5x3−8x+3
Dobry wynik?
30 lis 18:53
konrad: źle wymnożyłeś
patrz mój post z 15:58
30 lis 19:19