Wektory i inne
Pomoc: 1. Dwie cząstki zostały wysłane z jednego wspólnego źródła i po pewnym czasie przemieszczenia
ich wynoszą: r
1 = 4x + 3y + 8z i r
2= 2x + 10 y + 5z.
A) Znaleźć wektor r = r
1 + r
2
B) Na podstawie współrzędnych wyznaczyć długość wektora r
C) Obliczyć kąt między wektorami r
1 i r
D) Obliczyć iloczyn wektorowy r
1 x r
2
2. Stałe siły F
1 = x + 2y + 3z i F
2 = 4x − 5y − 2z [N] działają równocześnie na cząstkę
w czasie przesunięcia z punktu A (20,15,0)[m] do punktu B (0,0,70)[m]. Jak wielka praca (w
dżulach) została wykonana przy przesunięciu cząstki (w=F*s)
3. Moment siły N względem danego punktu O jest określony wzorem: N= r * , gdzie r jest
wektorem łączącym punkt O z punktem zaczepienia siły F. Niech w punkcie 7x + 3y + z [m]
działa siła F = − 3x + y + 5z [N].
A) wyliczyć wektor momentu siły względem początku układu odniesienia
B) jaki jest moment siły względem punku (0,10,0)
.
Z góry wielkie dzięki za pomoc