Funkcja y= -3x+2
pomozcie rozwiazac: − zadane narysować wykres funkcji
− znaleźć jej miejsce zerowe
− wartość funkcji dla argumentu x=2,5
− wyznaczyć argument dla którego wartość funkcji to 5
− dla których argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie ?
o ile wyznaczać zbiory A i B w miarę potrafię, o tyle na tym materiale leżę
30 lis 10:36
osom: 1. Tabelka
2. 0=−3x+2
3. y=−3*2,5+2
4. 5=−3x+2
5−3x+2>0
30 lis 10:40
Krzysiek : Do ostatniego powinno byc −3x+2>0
Teraz po kolei
Co to jest miejsce zerowe funkcji . Jest to taki argument x dla ktorego y (wartosc funcji jest
rowny 0 )
To jeski masz funkcje postaci y=−3x+2 to do wzoru funkcji wstawiasz zay=0 i wyliczasz x
2. Wartosc funkcji dla argumentu x=2,5 czyli musisz wyliczyc ile wynosi y dla x=2,5
No to liczysz y=−3+2,5+2
3. Wyznacz argument dla ktorego wartosc funk cji wynosi 5 . Co tu mamy zrobic
Mamy wyznaczyc taki x (czyli argument ) dla ktorego y czyli wartosc funcji wynosi 5
No to piszemy wzor funkcji y=−3x+2 masz dane ze y=5 to piszesz 5=−3x+2 to 3x=−3 to x=−1
wstaw sobie zax=−1 i zobacz czy wyjdzie y=5 .
4. Dla ktorych argumentow funkcja przyjmuje wartosci dodatnie . Jesli wartosc funkcji ma
przyjmowac wartosci dodatnie to y (czyli wartosc funkcji ) dla argumentow x musi byc >0 a
| | 2 | |
masz napisane ze y=−3x+2 to wobec tego jesli y>0 to −3x+2>0 to −3x>−2 to x< |
| (zmieniam |
| | 3 | |
zwrot nierownosci bo dziele przez liczbe ujemna ) czyli x∊(−∞ 2/3) wez liczbe z tego
przedzialu i sprawdz
A jesli by mialy byc ujemne to wtedy piszesz ze−3x+2<0 i rozwiazujesz .
Jesli chodzi o wykres to dla zeby zrobic wykres funkcji liniowej wystarcza 2 punkty . Zazwyczaj
podstawiasz do wzoru zax=0 i liczysz y a potem za y=0 i liczysz x ,Maz juz dwa punkty i
wykres gotowy .
30 lis 19:58
pomozcie rozwiazac: prosze o pomoc w rozwiazaniu, nie wiem jak ten wykres narysowac
4 gru 13:59