prawdopodobienstwo
sylwia: Rzucamy jednocześnie kostka do gry i moneta.Wyznacz przestrzeń zdarzeńΩ. Oblicz
prawdopodobieństwo wyrzucenia orła , a na kostce liczby oczek mniejszej od 5.
30 lis 10:21
Buuu:
|Ω| = 6oczek*2strony = 12
|A| = 4oczka*1strona = 4
P(A) = ...
30 lis 10:28
sylwia: nie rozumiem za bardzo o co chodzi
30 lis 10:31
Buuu:
|Ω| to ilość wszystkich możliwych zdarzeń (przestrzeń zdarzeń elementarnych). Gdy rzucamy
kostką może wypaść 6 różnych oczek. Gdy rzucamy monetą może wypaść orzeł lub reszka, czyli
dwie strony. Przy jednoczesnym rzucie kostką i monetą na każde wyrzucone oczko może przypaść
jedna strona monety, stąd mamy 6*2 = 12
|A| to ilośc zdarzeń sprzyjających. W tym wypadku muszą być to oczka mniejsze od 5, czyli
1,2,3,4 oraz orzeł, stąd mamy 4*1
Prawdopodobieństwo liczy się dzieląc liczbę zdarzeń sprzyjających (A) przez liczbę zdarzeń
mozliwych (Ω)
30 lis 10:41