Jakub: Ostrosłup prawidłowy czworokątny ma w podstawie kwadrat.
Objętość policzysz ze wzoru V=1/3*P
p*H (zobacz
995)
Wysokość pada na przecięcie się przekątnych kwadratu. Kąt 60
o możesz zaznaczyć między
krawędzią boczną a przekątną podstawy.
Wysokość ostrosłupa policzysz z trójkąta:
wysokość ostrosłupa -- połowa przekątnej kwadratu -- krawędź boczna
sin60
o = H/12
√3/2 = H/12
H=6
√3cm
Połowę przekątnej kwadratu policz z cosinusa
cos60
o = b/12
1/2 = b/12
b=6cm czyli cała przekątna to d=12
Wzór na przekątną kwadratu
d=a
√2
12=a
√2
12 12
√2
a= ----- = --------- = 6
√2
√2 2
Mając wysokość i krawędź podstawy już łatwo policzysz V i P
b