sinus kąta przy podstawie wynosi:
Bohater: https://matematykaszkolna.pl/forum/170036.html tutaj jest błąd, Iza ma racje, ale nie mogłem tam nic napisać nie wiem czemu dlatego
napiszę tutaj:
W trójkącie równoramiennym wysokość jest dwa razy dłuższa od podstawy. Wynika st marcin: W
trójkącie równoramiennym wysokość jest dwa razy dłuższa od podstawy. Wynika stąd, że sinus
kąta przy podstawie wynosi:
ODPOWIEDŹ POPRAWNA:
2a− podstawa
4a− wysokość
c− ramię
c2=a2+(4a)2=a2+16a2=17a2
c=a √17
| | 4a | | a√17 | | 4a2√17 | | 4√17 | |
sinα= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | a √17 | | a √17 | | a2*17 | | 17 | |
−−−
Mam nadzieję że wszystko napisałem ok, trochę się gubiłem z oznaczeniami na tej stronie ^^"