Oblicz dlugosc krawedzi szczecianu w ktorym:
Iza: Oblicz dlugosc krawedzi szczecianu w ktorym:
a) Przekatna ma dlugosc 10√3
b) Suma dlugosci krawedzi jest rowna 24
30 lis 09:05
krystek:
30 lis 09:18
krystek: Pitagoras się kłania!
30 lis 09:19
Iza: to nie pitagoras tylko ja nie wiem jak sie zato zabrac wgoogle
30 lis 09:22
Kejt: Pitagoras..
d2=a2+a2
d2=2a2
d=a√2
d2+a2=(10√3)
(a√2)2+a2=100*3
jedziesz dalej..
30 lis 09:24
Iza: b) Suma dlugosci krawedzi jest rowna 24

30 lis 09:26
Kejt: policz sobie krawędzie..ile ich jest? każda z nich jest równa 'a'..mnożysz przez 'a' ich ilość
i to się równa 24..
30 lis 09:27
Iza: wszystkich jest 12 to wyjdzie a=2
30 lis 09:29
Ajtek:
Tak.
Witam
krystek,
Kejt
Kejt cóż to za ciekawa lekcja obecnie?
30 lis 09:31
Iza: Mozecie pomoc przy tamtych 2 zadaniach co sa nizej na forum? prosze ;> ;>
30 lis 09:33
Kejt: cześć Ajtek..wtedy byłam jeszcze przed lekcjami
30 lis 13:45