mam problem z tymi zadaniami pomożecie
Justyna: 1) W jakim wielokącie wypukłym suma miar kątów wewnętrznych jest równa 2160 stopni.
2) Oblicz miary kąta wewnętrznego, 10−kąta foremnego.
3) Różnica miar kątów przeciwległych trapezu równoramiennego wynosi 30 stopni.Podaj miarę kątów
trapezu.
4) W trapezie równoramiennym miara kąta ostrego jest 60 stopni.Wysokość trapezu 3 pierwiastki z
3,a długość przekątnej jest 2 pierwiastki z 19.Podaj obwód trapezu.
5) Wysokośc równoboku spuszczona z wierzchołków kąta rozwartego tworzy z jego ramienia kąt o
miarze 72 stopnie.Podaj miary kątów równoległoboku.
6)Podaj długośc boku kwadratu jeśli długośc środka jednego boku od końca przeciwległej na boku
jest 3 pierwiastek z 5.
7) W jakiej skali należy przekształcić prostokąt F którego wymiary są równe 2cmx5cm,aby
otrzymać prostokąt F' o obwodzie 12 cm.
8) W kwadracie o polu 10 cm kwadratowych połączono kolejno środki boków.Oblicz pole
wyznaczonego w ten sposób czworokąta.
30 lis 09:04
aniabb:
suma kątów to n*180°−360°
a) n*180°−360° = 2160 ⇒ n= 14
b) 180°−360°/10 = 144°
c) α+β=180°
α−β=30°
więc α=105° β=75°
30 lis 09:53
Mila:

7)
a=5 ; b=2
obw=2a+2b=10+4=14
stosunek obwodów figur podobnych jest równy skali podobieństwa.
30 lis 13:12
Mila:

8)
II sposób:
obliczamy pole małego kwadratu, jak pole rombu o przekątnych równych a
30 lis 13:18
Mila: 6) napisz dokładnie treść.
30 lis 13:19