pole granistoslupa
Iza: Pole granistoslupa prawidlowego trojkatnego jest rowne 4√3.. wysokosc graniastoslupa jest dwa
razy wieksza od dlugosci krawedzi podstawy. wykaz ze sinus a 2√5 /5, gdzie a jest katem
nachylenia przekatnej sciany bocznej do krawedzi podstawy.
30 lis 09:02
irena_1:
a− krawędź podstawy
H=a − krawędź boczna
Narysuj jedną ze ścian bocznych − prostokąt o bokach a i 2a. Przekątną prostokąta nazwij p.
Masz trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości a i 2a. Przeciwprostokątna ma długość p.
Kąt α to kąt ostry między bokami a i p.
p
2=a
2+(2a)
2=a
2+4a
2=5a
2
p=a
√5
| | 2a | | 2a | | 2 | | 2√5 | |
sinα= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | p | | a√5 | | √5 | | 5 | |
30 lis 10:07