Funkcja homograficzna.
Mariusz: Naszkicuj wykres funkcji : f(x)=|x+1|−|x−1|/x. Nie wiem, jak mam z wzoru tej funkcji zrobić
inną postać tak jak np. z f{x}=−2|x|−1/|x|+2 zrobiłem −2−4/|x|+2. Tak żeby x występował tylko
w mianowniku.
30 lis 07:47
krystek: rozpisz wg przedziałów
x∊(−∞,−1)
x∊<−1,0)
x∊<0,1)
x∊<1,∞
30 lis 07:51
Mariusz: ok, dzięki
30 lis 07:54
Mariusz: trzeci przedział jest chyba niepotrzebny, bo od −1 do 0 pierwszy jest dodatni, a drugi ujemny,
a od 0 do 1 tak samo.
30 lis 08:07
krystek: A mianownik ?
O widzę ,że tam nie ma IxI
2 i 3 daje x∊<−1,1)
30 lis 08:11
krystek: | | Ix+1I−Ix−1I | |
Zapisuj poprawnie |
| |
| | x | |
30 lis 08:12
Mariusz: no, dokładnie
30 lis 08:12
krystek: Właczyłam specjalnie . aby dodać x∊<1,1)/{0}
A na samym początku należy zawsze ustalić dziedzinę:
D=R/{0}
30 lis 08:51