matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż działanie.
Wasylek:
X
2
−1
x
2
+7x+12
x
= ?
x
2
+x−6
x
2
+x−2
30 lis 02:13
irena_1:
x∊R\{−3, 2, −2, 1}
x
2
−1
x
2
+7x+12
*
=
x
2
+x−6
x
2
+x−2
(x+1)(x−1)
(x+4)(x+3)
=
*
=
(x+3)(x−2)
(x+2)(x−1)
(x+1)(x+4)
x
2
+5x+4
=
=
(x−2)(x+2)
x
2
−4
30 lis 10:13