matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Korzystajac z granic podstawowych wyrazen nieoznaczonych obliczyc granice
abc:
π
x→
2
cos5x
lim
cos3x
Nie mam pojecia ktorego wzoru do tego uzyc.
30 lis 02:02
abc:
Dzieki.
30 lis 02:24
Godzio:
Hmm
5π
π
cos(5x) = −sin(5x −
) = − sin(5(x −
)
2
2
Analogicznie cos(3x)
π
Wówczas, podstawiając t = x −
, otrzymamy:
2
sin5t
sin5t
* 5
5t
5
lim
t→0
= lim
t→0
=
sin3t
sin(3t)
* 3
3t
3
30 lis 02:53