ułamki
Wasylek: Jak z 2x zrobić x(x−4), w sensie, że potrzebuję wspólny mianownik x(x−4).. O ilę muszę podnieść
licznik ?
30 lis 01:36
Piotr:
napisz calosc.
30 lis 01:37
Wasylek:
| (x−2) | | (x2−1) | | (1) | |
| + |
| − |
| = ? |
| x2−4x | | x2−8x+16 | | 2x | |
Wywnioskowałem, że wspólny licznik to x(x−4) Tylko jak go podstawić ?
30 lis 01:40
jacek : masz x(x−4)* (X−4)2* 2x wiec skoro masz w liczniku x−2/ x(x−4) to mnozysz przez wszystko
oprocz x(x−4) , przez wszystko co masz w mianowniku
30 lis 01:47
jacek : (x−2)* (x−4)2*2x + (x2−1)* x*(x−4)*2x − [(x*(x−4)(x−4)2*2x ) i przez x(x−4)*(x−4)2*2x
30 lis 01:50
Wasylek:
Czekaj bo się zapędziłem. Czyli teraz mamy tak:
| (x−2) | | (x2−1) | | 1 | |
| + |
| − |
| = Co dalej ? |
| x(x−4) | | (x−4)2 | | 2x | |
30 lis 01:50
Wasylek: Nie rozumiem
30 lis 01:51
jacek : masz pierwszy ulamek i w mianowniku masz x(x−4) wiec sprowadzajac wszystkie do jednego ulamka
musisz pomnozyc ich liczniku przez mianowniki ktore nie nalezaly do tego ulamka na poczatku
czyli jak masz ten ulamek (x−2) / x(x−4) to mnozysz licznik przez mianowniki pozostalych
czyli przez (x−4)2*2x i tak kazdy ... drugi mnozysz licznik przez x(x−4)*2x zas trzeci przez
x(x−4)*(x−4)2
30 lis 02:03
Wasylek:
Ok dzięki, rozumiem

Teraz mam gorsze sprawy... Rozumiesz to :
| X2−1 | | x2+7x+12 | |
| x |
| = ? |
| x2+x−6 | | x2+x−2 | |
30 lis 02:12