
! Tylko z definicji a def mowi y = f(x0+Δx)−f(x) / Δx
i mam obliczyc pochodna z y=sinx dla x0=Pi/3 ... wiem ze to normalnie bedzie 1/2 ale :
jak robie z definicji to :
[sin(pi/3 + Δx) − √3/2 / ]Δx = [sin√pi/3*cosΔx + cos√pi/3*sinΔx] − √3/2 / Δx =
√3/2 * cosΔx + 1/2 sinΔx − √3/2 / Δx = i co dalej ?
przypominam ze musze to zrobic z definicji
| |||||||||||
lim h→0 | = | ||||||||||
| h |
| |||||||||||||||||
lim h→0 | = | ||||||||||||||||
| h |
| π | h |
| |||||||||||||
=lim h→0cos( | + | )* | = | ||||||||||||
| 3 | 2 | h/2 |
| π | 1 | |||
=cos( | )*1= | |||
| 3 | 2 |