30 lis 00:42
ICSP: skorzystaj z :
albo zrób to de Hostpialem(jeżeli go znasz )
30 lis 01:23
30 lis 01:25
ICSP: | | π | |
taka własność zachodzi tylko gdy x −> 0 a tutaj mamy x− > |
| wiec nie można tego |
| | 2 | |
zastosować

Trzeba najpierw odpowiednio podstawić.
30 lis 01:28
Monika: czyli to jest równe 0
30 lis 01:28
ICSP: 
granica to −1
30 lis 01:29
Monika: skąd się to wzięło?
30 lis 01:31
Monika:
30 lis 01:34
Ala: z hospitala
30 lis 01:34
ICSP: jest już późno i nie mam za bardzo czasu na "zabawę"
| | cos | | | |
lim |
| = lim |
| . Biorę teraz t = x |
| | | | | |
x→
π2 x→
π2
| | π | |
Oczywiście gdy x → |
| , t → 0 i mam : |
| | 2 | |
t→0
30 lis 01:35
Monika: | | π | |
ale sin(x− |
| )= cosx  |
| | 2 | |
30 lis 01:36
jacek : ale masz nadal symbol nieoznaczony bo sin0 jest rowny 0
30 lis 01:38
30 lis 01:38
30 lis 01:42
Monika:
30 lis 01:45
ICSP: | | 0 | |
Jest [ |
| ] więc można z de Hospitala. |
| | 0 | |
30 lis 01:49
Monika: o co chodzi z de'Hospitala?
30 lis 01:50
30 lis 01:51
Monika: nie miałam jeszcze pochodnych
30 lis 01:52
Monika:
30 lis 01:54
jacek : a mozesz zrobic mnozenie przez sprzezenie i jak przerabialas kiedys zadania z granic to jest
jedna regola ktora warto zapamietac a mianowicie 1− cosx/x2 = 1/2 wiec wynik wyjdzie 1/4 o
ile nie zrobilem bledu w liczeniu
30 lis 01:55
jacek : no zrobilem wyjdzie 1/2
30 lis 01:58
jacek : −1/2

( nie wpisalem znaku ... pozno juz
30 lis 01:59
Monika: jak przez sprzężenie mi nie wychodzi
30 lis 02:03
Monika:
30 lis 02:04
Monika:
30 lis 02:05
ICSP: | 1 | |
| wychodzi  |
| 4 | |
Dobranoc wszystkim
30 lis 02:05
Monika:
30 lis 02:06
Monika:
30 lis 02:07
Monika: ?
30 lis 02:08
jacek : masz tak √cosx − 1 / x2 * √cosx+1√cosx+1}
w liczniku masz cosx−1 w mianowniku x2(√cosx +1 , potem w liczniuku wyciagasz "− przed
nawias i masz −( cosx −1) a w mianowniku x2(√cosx −1 i teraz masz ten fajny motyw ze ten
cosx−1 / x2 daje Ci 1/2 wiec po podstawieniu o w miejsce x masz [ 1/2 / √cos0 +1 ] czyli
1/2 /1 = 1/2
30 lis 02:09
jacek : cos0 = 1 wiec 1/4 wyjdzie
30 lis 02:09
Monika: | (√cosx−1)*(√cosx+1) | | cosx−1 | |
| = |
| =U{cos |
| x2*(√cosx+1) | | x2*(√cosx+1) | |
| | 1 | | cosx | | 1 | | 1 | |
x}{x2(√cosx−1)}− |
| = |
| * |
| − |
| |
| | x2(√cosx−1) | | x | | x2(√cosx−1) | | x2(√cosx−1) | |
2 gru 20:54
Monika:
2 gru 20:55
Student: Nie rób de l'Hospitalem jeśli nie miałaś pochodnych ...
2 gru 20:59
Monika: to jak to zrobić

!
2 gru 21:02
Student: Sprzężenie ... czekaj ... 1 równanie jest dobre ale zastosuj wzór skróconego mnożenia w
liczniku ...
2 gru 21:05
Monika: | (√cosx−1)(√cosx+1) | | cosx−1 | |
| = |
| |
| x2*(√cosx+1) | | x2*(√cosx+1) | |
2 gru 21:08
Monika:
2 gru 21:18
Monika:
2 gru 21:27
Monika:
2 gru 21:36
Monika:
2 gru 21:40
Monika: 
2 gru 21:44
Monika:
2 gru 21:46
POKOIK: będę korzystał z tego że :
| | 1 − cosx | | 1 | |
lim |
| = |
| − bardzo prosto można to udowodnić |
| | x2 | | 2 | |
x−> 0
| | √cosx − 1 | | cosx − 1 | | 1 − cosx | |
lim |
| = lim |
| = lim − |
| * |
| | x2 | | x2 * (√cosx + 1) | | x2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = − |
| * |
| = − |
| |
| √cosx + 1 | | 2 | | 1+1 | | 4 | |
3 gru 13:27
Monika: | | −(1−cosx) | | | | | |
a czy np. lim |
| =lim |
| = lim |
| = |
| | x2 | | x2 | | x22 | |
| | 2 | |
limU−{sin |
| }{x√2})2=−0,5 |
| | √2 | |
9 gru 23:49
Monika:
10 gru 00:09
ICSP: weź popatrz jeszcze raz na wpis POKOIKa i zastanów się co piszesz

Masz tam jak byk napisane że
| | 1 − cosx | | 1 | | −(1 − cosx) | |
lim |
| = |
| to ile moze wynosić lim |
| |
| | x2 | | 2 | | x2 | |
10 gru 00:10
Monika: ale skąd to się wzięło?
| −(1−cosx) | | 1(2sin2x) | |
| = |
| |
| x2 | | x2 | |
10 gru 00:15
10 gru 00:15
ICSP: przecież to jest tożsamość.
Takie rzeczy się po prostu wie.
10 gru 00:22
Monika: | | sin2x2 | | sinx√2 | |
czyli to jest równe |
| = |
| |
| | x22 | | x√2 | |
czy to jestdobrze
10 gru 00:24
ICSP: a teraz to co napisałaś jest totalną bzdurą
10 gru 00:26
10 gru 00:29
ICSP: ale
toż to totalna bzdura jest
10 gru 00:31
Monika: | | x | |
ale czy to jest prawda "1−cosx=2sin2 |
| " |
| | 2 | |
zapomniałam dopisać do kwadratu
10 gru 00:32
10 gru 00:33
Monika: | | −(1−cosx) | |
to w takim razie lim |
| =lim |
| | x2 | |
| | −(2sin2x2) | |
|
| =limU−({sin2x2}{x22}) |
| | x2 | |
10 gru 00:37
pigor: ... , lub np. tak:
| | √cosx−1 | | cosx−1 | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | x2 | | x2(√cosx+1) | |
| | −2sin2x2 | |
= limx→0 |
| = |
| | x2(√cosx+1) | |
| | −sin2x2 | | −1 | | 1 | |
= limx→0 |
| = |
| = − |
| . ...  |
| | 24 x2(√cosx+1) | | 2(√1+1) | | 4 | |
10 gru 00:38
Monika: | | −sin2x2 | |
no właśnie o to mi chodziło czy można tak napisać że |
| = −0,5 |
| | x22 | |
10 gru 00:39
ICSP: dopasowujesz wynik do odpowiedzi i przez to jest źle
| | | | 2 | | | | 1 | |
lim − |
| = lim − |
| * ( |
| )2 = − |
| |
| | | | 4 | | | | 2 | |
10 gru 00:40
Monika: | | sinx2 | | sin2x2 | |
a to jest poprawne że ( |
| )2= |
| )0,5 |
| | x22 | | x24 | |
10 gru 00:44
Monika:
10 gru 00:48