Ułamki
Wasylek: Odejmowanie ułamków..
Znowu padłem...
x−1 x+1
−−− − −−−− = ?
x−2 x+2
30 lis 00:40
Piotr:
tak jak to bywa w prostych ulamkach. wspolny mianownik.
gdy masz 4, 3 to wspolny to 12 czyli 4*3.
tu tak samo. co bedzie wspolnym mianownikiem ?
30 lis 00:43
Wasylek: (x−2)(x+2)?
30 lis 00:44
Mila: | (x−1)*(x+2)−(x+1)*(x−2) | |
| =licz dalej |
| (x−2)(x+2) | |
30 lis 00:45
Wasylek: | (x−1)(−x−1)(−x+2) | |
| ?  |
| x−2 | |
30 lis 00:49
Piotr:
pokaze Ci na prostym przykladzie :
| 7 | | 8 | | 7*3 | | 8*4 | |
| − |
| = |
| − |
| |
| 4 | | 3 | | 4*3 | | 4*3 | |
30 lis 00:51
Wasylek: Sugerujesz :
x2+2x−x−2−x2+2x−x+2(x−2)(x+2) =
30 lis 00:56
30 lis 00:57
Piotr:
30 lis 00:58
Wasylek: Dziękuję
30 lis 00:58
Piotr:
30 lis 01:00