Potęgi
Bletki OCB: Hejka

Pomożecie mi wykonać to zadanie? (Bardziej jak byście mnie naprowadzili jak je zrobić)
(5005+5004)
2 + 99 * 101
Tutaj chyba trzeba zastosować te 'sprytne' użycie skróconego mnożenia, ale jakoś nie moge sam
dojść
30 lis 00:31
Bletki OCB: sorki, powinno być (5005−5004)2 + 99*101
30 lis 00:40
Wasylek: 99 * 101 czy 99101 ?
30 lis 00:43
Wasylek: Bleee... 99*101 czy 99101 ?
30 lis 00:43
Bletki OCB: 99*101
30 lis 00:45
Eta:
12 +(100−1)(100+1) = 1+1002−1= 1002= 10000
30 lis 00:45
Bletki OCB: z tym że to umiem bo to jest (100−1)(100+1) czyli 10000−1= 9999
30 lis 00:47
Bletki OCB: Omg, Eta. Teraz obczaiłem że tam jest + w środku, jestem głupi albo jest już za późno. Dziękuje
i sorki że zawracam głowe
30 lis 00:48
Eta:
A ile to jest 5005−5004= .. ?
30 lis 00:48
Bletki OCB: Eta a umiesz może zrobić takie zadanie:
30 lis 00:48
Bletki OCB: sorki minus w środku*
30 lis 00:49
Piotr:
30 lis 00:49
30 lis 00:49
Bletki OCB: Bo to już dla mnie czarna magia
30 lis 00:50
Eta:
| | 1 | | 1 | |
x2+ |
| = (x+ |
| )2−2 = (−2)2−2= 2 |
| | x2 | | x | |
30 lis 00:51
Bletki OCB: Ale zrobiłaś tak jak by
ta pierwsza część ( ta co ma dwa x2) była równa −2
a w zadaniu jest że −2 jest równe to bez potęg
30 lis 00:53
Piotr:
zobacz dokladnie. przyjrzyj sie .
30 lis 00:55
Eta:
a
2+b
2= (a+b)
2−2ab
zobacz uważnie
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x2+ |
| 2= (x+ |
| )2− 2*x* |
| = (x+ |
| )2−2 = (−2)2−2= ... |
| | x | | x | | x | | x | |
30 lis 00:57
Bletki OCB: | | 1 | | 1 | |
no zrobiła tak że x2 + |
| = (x+ |
| )−2 |
| | x2 | | x | |
30 lis 00:57
Bletki OCB: szlag, nie tak źle napisałem −2 powinno być 2 i potem jeszcze −2
30 lis 00:58
Eta:
30 lis 00:58
Bletki OCB: Aaaa, teraz rozumiem
30 lis 01:01
Bletki OCB: W ogóle pierwszy raz na oczy widzę taki wzór jak (a+b)2−2ab
30 lis 01:02
Bletki OCB: Ale warto poszerzać swoją wiedzę

Dziękuje bardzo za pomoc!
30 lis 01:02
Eta:
| | 1 | | 1 | |
podobne zadanie oblicz x3+ |
| jeżeli x+ |
| = −2 |
| | x3 | | x | |
oblicz samodzielnie
wskazówka:
a
3+b
3= (a+b)
3−3a
2b−3ab
2 = (a+b)
3−3ab(a+b)
30 lis 01:03
Eta:
@
Bletki OCB
Ja czekam na poprawny wynik
30 lis 01:06
Bletki OCB: | | 1 | | 1 | | 1 | |
x3+ |
| =(x+ |
| )3 − 3x21x − 3x( |
| )2 dobrze na razie? |
| | x3 | | x | | x | |
30 lis 01:10
Eta:
dokończ....
30 lis 01:11
Eta:
Śpisz?
30 lis 01:14
Bletki OCB: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=(−2)3−3x2 |
| − 3x |
| 2= −8 −3x |
| (x+11x) = −8 −3x |
| *(−2) = |
| | x | | x | | x | | x | |
−8−3(*−2) = −8−6=−14 ?
30 lis 01:17
Bletki OCB: źle szlag czekaj poprawie
30 lis 01:18
Eta:
No i po zabawie

.......... poszedł spać łobuz
30 lis 01:18
Bletki OCB: =−8−2(−2)=−8−4=−12
30 lis 01:18
Eta:
−8 −3*(−2)=..........
30 lis 01:20
Bletki OCB: hahaha, chciałbym ale jeszcze logarytmy do powtórzenia zostały

. Dopiero potem mogę iść
spokojnie spać

Dzięki jeszcze raz!
30 lis 01:20
Bletki OCB: | | 1 | |
No czemu −3 jak tam jest −3x |
| |
| | x | |
30 lis 01:21
Bletki OCB: aaaa dobra dobra x się skracają
30 lis 01:22
Eta:
Podaj poprawny wynik!
30 lis 01:22
Bletki OCB: −8+6=−2 prosz mistrzu
30 lis 01:22
Eta:
No........ i dostajesz w nagrodę
30 lis 01:23
Bletki OCB: hahaha, dziękuje!

Dzięki wielkie za wytłumaczenie, może jakoś zaliczę jutro sprawdzian ^^
30 lis 01:23
Eta:
Do spania ! .........umysł wypoczęty, to 3/4 sukcesu .
Powodzenia
30 lis 01:25
Bletki OCB: Dzięki
30 lis 01:25