Działanie na ułamkach
Wasylek: Rozwiąż działanie na ułamku, skróć go:
(x+3)(x+2) (x−1)(x+4)
−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−− −x =

?
2 5
30 lis 00:27
Wasylek:
(x+3)(x+2) (x−1)(x+4) *
−−−−−−−− − −−−−−−−−− − x =?
2 5
30 lis 00:28
Mila: Wymnóż w licznikach i podaj wyniki. Zobaczymy, czy dobrze.
30 lis 00:30
LoL2o10: Daj wspolny mianownik 10 wymnoz i poskracaj od co
30 lis 00:31
Wasylek: Najprostsza rzecz, wspólny mianownik... Działa hehe dziękuję
30 lis 00:32
Wasylek: Wyszło:
3x2−11x−22
−−−−−−−−−−−−−−−
10
30 lis 00:32
Mila:
Nie zgadza się.
3x2 jest dobrze
30 lis 00:37
Mila: (x+3)(x+2) =x2+2x+3x+6=x2+5x+6
(x−1)(x+4) =x2+4x−x−4=x2+3x−4
30 lis 00:40