Skróć ułamek:
Wasylek: Skróć ułamek:
x2(x+1)−4(x+1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x+2)(x+1)
Wyszło mi (x+1)(x+2), powinno wyjść samo x+2, gdzie błąd ?
30 lis 00:14
LoL2o10: (x2−4)(x+1) (x−2)(x+2)(x+1)
−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−= x−2 powinno wyjsc
(x+2)(x+1) (x+2)(x+1)
30 lis 00:17
Wasylek: Ok
30 lis 00:19
Mila:
D:
x≠ −2 i x≠ −1
| x2(x+1)−4(x+1) | |
| = wyłączam (x+1) w liczniku |
| (x+2)(x+1) | |
| | (x+1)(x2−4) | |
= |
| = |
| | (x+2)(x+1) | |
| | (x+1)(x−2)(x+2) | |
= |
| =x−2 |
| | (x+1)(x+2) | |
30 lis 00:19
Wasylek: Dziękuję za pomoc
30 lis 00:25