skróć ułamek
Wasylek:
4x2 − 9
−−−−−−−−−−
3−2x
Jak to rozwiązać, a dokładnie skrócić ?
29 lis 23:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
4x
2−9 <−−− wzór skroconego mnożenia

do dzieła
29 lis 23:40
Wasylek: Który zastosować ?
29 lis 23:41
Mila: 3−2x≠0⇔3≠2x ⇔x≠1,5
(2x)2−32=(2x−3)(2x+3) teraz dokończ
29 lis 23:42
Wasylek: Mila, dziedzina to 3/2 chyba ? A co do wzoru to skąd się wzieło (2x)2 ?
29 lis 23:46
Eta:
@ Wasylka
| | 3 | |
Wiesz,że |
| = 1,5  |
| | 2 | |
29 lis 23:50
Mila: (2x)
2=4x
2
Dziedzina
x∊R\{1,5}
Witaj, Eto!
29 lis 23:56
Wasylek: Dobra zrozumiałem, sry za te 1,5 za dużo matmy na głowie i zajebka

Dzięki !
30 lis 00:00
Mila: Wasylek, nie piszemy brzydkich słów na tym forum.Powodzenia
30 lis 00:03
Mila: Kto pyta nie błądzi.
30 lis 00:04
Wasylek: Ok przepraszam

Mila chciałabyś mi to wytłumaczyć tak prywatnie w sensie jakiejś stronie
przystosowanej do tego ?
30 lis 00:05
Mila: Jutro tu wszystko można wyjaśnić, tymczasem poczytaj wzory skróconego mnożenia.
Po lewej stronie masz teorię z przykładami.
Wpisz jutro przykłady. Na pewno pomoże Ci Eta i inni. Ja jutro na forum będę po 20, a może
później. W sobotę będę wcześniej. Przygotuj się do pracy.
30 lis 00:15