fiza -analiza
Mario: Wyznacz gradient funkcji f(x,y,z):
a)A(x3+y2+z3)=F(x,y,z)
Proszę o wyjaśnienie co to jest gradient i jak to liczyć
29 lis 23:16
Trivial:
Dla przypadku trójwymiarowego operator gradientu przyjmuje postać:
| | ∂ | | ∂ | | ∂ | |
∇ = ( |
| , |
| , |
| ) |
| | ∂x | | ∂y | | ∂z | |
Zastosowany na funkcji f:
| | ∂f | | ∂f | | ∂f | |
∇f = ( |
| , |
| , |
| ) |
| | ∂x | | ∂y | | ∂z | |
Dla f(x,y,z) = A(x
3+y
2+z
3) mamy:
∇f = A*(3x
2, 2y, 3z
2)
29 lis 23:19
29 lis 23:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
przecież to zadanie było parę dni temu −−− szukaj w archiwum nim dodasz zadanie
29 lis 23:20
Mario: oki sorry że dodałem
30 lis 00:03
Mario: udowodnij że w polu potencjalnym rotE=0
30 lis 00:04
Trivial:
| | ∂u | | ∂u | | ∂u | |
Skoro pole E jest potencjalne to E = ( |
| , |
| , |
| ). |
| | ∂x | | ∂y | | ∂z | |
| | ∂Ez | | ∂Ey | | ∂Ex | | ∂Ez | | ∂Ey | | ∂Ex | |
rotE = ( |
| − |
| , |
| − |
| , |
| − |
| ) |
| | ∂y | | ∂z | | ∂z | | ∂x | | ∂x | | ∂y | |
| | ∂2u | | ∂2u | | ∂2u | | ∂2u | | ∂2u | | ∂2u | |
= ( |
| − |
| , |
| − |
| , |
| − |
| ) |
| | ∂y∂z | | ∂z∂y | | ∂z∂x | | ∂x∂z | | ∂x∂y | | ∂y∂x | |
= 0.
30 lis 13:31
SD:
nabla x nabla φ = 0 bo dla każdego wektora v x v = 0
30 lis 13:40